brusszel


Nagyon jól járhat Magyarország

Figyelő Online - GYÉVAI ZOLTÁN, Brüsszel
2014.09.06  07:01   
mail
nyomtatás
MAGYARORSZÁG ÉS AZ ÚJ EU VEZETÉS - A földrajzi egyensúly követelménye és Lengyelország jó teljesítménye lehetett a két meghatározó tényező abban, hogy Donald Tuskot választották meg a tagországok vezetői a hétvégén az Európai Tanács élére. A Tusk-Mogherini páros ideálisnak tűnik a magyar kormány számára, amelynek beletörött a bicskája Jean-Claude Juncker megállításába.
Amilyen rosszul indult a nagy európai fejvadászat a magyar kormányfő számára, annyira jól végződött. Orbán Viktor júliusban még nem tudta megakadályozni, hogy a luxemburgi Jean-Claude Juncker kerüljön az Európai Unió talán legfontosabb intézménye, az Európai Bizottság élére. Augusztus végére azonban úgy látszik fordult a kocka, hiszen a tagállami vezetők által az Európai Tanács (EiT) élére két és fél évre megválasztott Donald Tusk, lengyel miniszterelnök és a kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek a következő öt évre kinevezett olasz Federica Mogherini a budapesti kormány szempontjából is kedvező választásnak tűnik.

A most 57 éves Donald Tusk befutása több okból is jó hír a lengyel kollégáját a magas poszt elvállalására már egy ideje kapacitáló Orbán Viktor számára. A hét éve a lengyel kormány élén álló politikus „a mi kutyánk kölyke" alapon nagyobb megértést mutathat Közép- és Kelet-Európa és azon belül is a Visegrádi Négyek speciális problémái iránt.

A magyar miniszterelnöknek kettejük hagyományosan jó kapcsolata okán - amit azért időnként megzavartak olyan disszonáns ügyek, mint Orbán közeledése Putyinhoz - korlátlan hozzáférése lesz ahhoz a vezetőhöz, akinek a belátásától függ, hogy milyen témák kerülnek az uniós csúcstalálkozók napirendjére. Tusk arra is garancia lehet Orbán számára, hogy útját állhatja majd a magyar kormány elleni támadásoknak, ha lesznek egyáltalán ilyen kísérletek. Az meg már csak a bónusz lehet, hogy Tusk távozása a lengyel politikai életből tovább javíthatja a jelenlegi magyar kormányhoz ideológiailag közelebb álló, Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazság párt hatalomra jutásának esélyeit a jövő évi választásokon.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.