brusszel


Van egy jó hírünk és egy rossz hírünk

Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2014.09.03  17:14   
mail
nyomtatás
Van egy jó hírünk és egy rossz hírünk a Munkácsy-trilógia ügyében. A jó hír az, hogy összeállhat még a júliusban szétesett trilógia. A rossz hír az, hogy nem Magyarországon, Debrecenben, hanem Kanadában, Hamiltonban.
Kósa Lajos, Debrecen polgármestere hallgat. Júliusban, amikor leakasztották a debreceni Déri Múzeum faláról a Krisztus Pilátus előtt című óriás festményt, hogy visszavigyék Kanadába, Kósa Lajos nyugtatgatta a felháborodott közvéleményt. Hangzatosan fogadkozott, hogy nem marad sokáig üresen a helye, még a nyáron visszahozzák a monumentális képet. Azaz megvásárolják a kanadai tulajdonostól, a Hamilton Galériától. Sokan kétségbe sem vonták ezt a kijelentést, elvégre úgy vélték, a vezető kormánypárt, a Fidesz ügyvezető alelnöke szavainak hitelt adhatnak. Nos, a nyár elmúlt, s Figyelő Online szembesíteni akarta Kósa Lajost a saját szavaival, de nem jártunk sikerrel. A máskor készséggel, sőt frappánsan nyilatkozó politikus ezúttal nem állt kötélnek.

Bár a kormány júliusban nagy sietve hozott egy rendeletet a külföldi tulajdonban lévő nemzeti kincsek visszavásárlásáról, azóta gyakorlatilag nem történt semmi. Kósa Lajos a jelek szerint csak ennyit tudott elérni. Mert ezután már Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója következett. Aki tudvalevőleg az egész ügylet kerékkötője. Múzeumi berkekben nyílt titok, hogy ő volt hívatott kijelölni azt a három úgynevezett „független" értékbecslőt, aki a két külföldi tulajdonban lévő Munkácsy festmény - a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota - árát megbecsüli. Még mindig nem szólaltak meg, egy hónapja hallgatnak, holott az egyik festmény már nincs is az országban, aminek az állapotát legalább vizsgálhatnák. Talány, mire várnak. A világhírű aukciósházak a Christie's és a Sotheby's értékbecslései viszont már napvilágot láttak - a Figyelő Online egyik korábbi cikkében is -, s azok tíz-tízmillió dollárra becsülik a festményeket.

A napi.hu értesülései szerint az eddigi fogadkozások, ígérgetések dacára a magyar kormány képviselői nem tárgyalnak sem a Hamilton Galéria vezetőivel, sem Pákh Imrével, a Golgota tulajdonosával. Pákh Imre továbbra sem kíván nyilatkozni, ellenben megtette azt Louise Dompierre, a Hamilton Galéria elnök asszonya. Mint elmondta, a magyar kormány képviselőivel nem, de Pákh Imrével már tárgyalt. Mégpedig arról, hogy jövőre kiállíthatnák együtt a Munkácsy-trilógia két, a tulajdonukban lévő képét Kanadában. Ennek elvileg nincs jogi akadálya, az egyik kép, a Krisztus Pilátus előtt már a Hamilton Galériában, a Golgota ugyan még a Déri Múzeumban, de letéti szerződése már lejárt, Pákh Imre bármikor elviheti. Szerettük volna megkérdezni Angi Jánost, a Déri Múzeum igazgatóját, kapott-e levelet Pákh Imrétől, hogy elvinné a másik képet, de nem értük utol. Végül is ennek nincs különösebb jelentősége, mert nemet mondani nem tud, - ahogy a kanadai kép esetében sem tehette - legfeljebb sajnálkozhat.

Időközben meghökkentő, vagy inkább megdöbbentő hírt kaptunk: ha a világhírű Munkácsy-trilógia két képe már Kanadában, kölcsön vennék - vagy inkább megvennék? - a harmadik képet, a magyar tulajdonban lévő Ecce Homo-t. A magyarázat szerint a Munkácsy-trilógia együtt igazán értékes és látványos, úgy kell és érdemes megmutatni a nagyközönségnek. S ha ez Magyarországon nem lehetséges, más helyszínt, új megoldást kell találni. Természetesen megkérdezzük a kulturális kormányzatot, mit szólnak ehhez a megoldáshoz, bár kétségeink nincsenek afelől, hogy kapásból elutasítanák. Inkább essen szét a Munkácsy-trilógia, de ezt a fricskát, - mit fricskát, pofont! -nem bírnák elviselni - állítják múzeumi forrásaink.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.