brusszel


Komoly bajba kerülhet Finnország az oroszok miatt

Figyelő Online
2014.09.04  10:50   
mail
nyomtatás
Finnországot viselné meg a legjobban, ha Oroszország leállítaná a gázszállítást Európa felé - írja az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál.
A cikk a kölni egyetem energia-gazdaságtani intézetének tanulmányára hivatkozik, amely azt vizsgálta, hogy milyen következményei lennének az Európába irányuló orosz gázimport egy, három, hat illetve kilenc hónapos leállításának a télen. A tanulmány figyelembe vette a vezetékek elhelyezkedését, a tárolási kapacitást és az országok cseppfolyós földgázzal való ellátottságát.

Mivel Finnországnak nincsenek tárolói és 100 százalékban Oroszországból importálja a gázt, elsőnek érezné meg a szállítmányok kimaradását: az első hónapban 10, három hónap után már 50 százalékos hiánnyal kellene szembenéznie.

A tanulmány Finnország után a legkitettebb országok között Lengyelországot, Törökországot, Ausztriát, Görögországot, az egész Balkán-régiót és Észtországot említi.

A német, francia és olasz gázellátást egy kilenc hónapos embargó vetné erőteljesen vissza - ekkor 46 milliárd köbméter gáz nem érkezne meg ezekbe az országokba.Magyarország, Csehország és Szlovákia is a kilenc hónapos kimaradást érezné meg a tanulmány szerint.Dánia, Norvégia, Hollandia, Románia és az Egyesült Királyság viszont saját gáztartalékkal rendelkezik, ezeket az országokat még egy ilyen hosszú kimaradás sem viselné meg, feltéve, hogy nem lesz kivételesen hideg a télen.Oroszország sem maradna érintetlenül egy embargó esetén: a tanulmány becslése szerint az orosz gazdaság havi 4-4,5 milliárd euró bevételtől esne el, ami az állami olajvállalat a Gazprom bevételeinek 3,5 százaléka.

Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa szerint az orosz-ukrán konfliktus olyan méreteket öltött, hogy Európa energiabiztonságának megőrzése érdekében a legrosszabb kimenetelű eseteket is számításba kell venni. Elképzelhető a tanulmányt készítők szerint, hogy az unió megtiltja a cseppfolyósított földgáz kivitelét Európából, vagy korlátozza az ipari gázfelhasználást.

Európa energiabiztonságának növeléséhez, az orosz gáztól való függés csökkentéséhez leginkább a kontinens gázigényének jelentős visszafogására vagy alternatív szállítási útvonalak nagyobb arányú igénybe vételére volna szükség - áll az amerikai Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő jelentésében.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.