brusszel


Ételmérgezés - Nem fellebbez a hatóság döntése ellen az egri kistermelő

Figyelő Online
2014.09.04  16:12   
mail
nyomtatás
Nem fellebbez az élelmiszerbiztonsági hatóság döntése ellen az egri kistermelő, akit a júniusi szarvasgombás pesto okozta botulizmus ügyében másfél millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, kistermelői regisztrációját törölte, és 3 évre eltiltotta a tevékenység gyakorlásától a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Keksz Zsolt az MTI-nek elmondta: a hatóság közel 350 termékét vizsgálta meg, de a bírságot nem megbetegedések okozása miatt kapták, mivel egyetlen termékben sem mutatták ki a kolbászmérgezést okozó baktériumot. Azonban mivel az előírt 120 fok feletti hőkezelést nem tudták teljesíteni, nem lehetett kizárni, hogy nem a termékei okozták a megbetegedéseket. Hozzátette, hogy a hatóság előírásának megfelelően a meglévő raktárkészletet megsemmisítették, de ezt ettől függetlenül is megtették volna.

Tájékoztatott arról is, hogy a kistermelői kereteket kinőtték, nem tudtak volna már a jövőben a jogszabályoknak megfelelően működni, illetve a 40 kilométeres árusítási körzetet is túllépték.Elnézést kért minden érintettől, és közölte: termékeit az átszervezést követően azonos néven, de új technológiával fogják legyártatni a hatóságokkal együttműködve.

A Nébih csütörtöki tájékoztatása szerint a járványügyi nyomozás alapján megerősítést nyert, hogy a botulizmus megbetegedésért a kistermelő által gyártott termék tehető felelőssé, a határozat nem jogerős.

A közlemény kiemeli: a pesto előállításához használt technológia nem volt megfelelő, mert a botulizmusért felelős Clostridium botulinum (Cl. botulinum) spórák túlélését nem akadályozta meg. A termékek készítéséhez használt konyhai befőző készülék akkreditált laboratóriumi mérései alapján megállapítható, hogy az alkalmazott technológiai eljárás - maximum 95 fok, 120 perc - a Cl. botulinum spórák elpusztítására nem alkalmas, mivel azokat csak 120 fok fölött, magas nyomáson lehet elpusztítani. A hatósági vizsgálat feltárta, hogy az egri kistermelő számos, a kistermelőkre vonatkozó élelmiszerbiztonságot garantáló jogszabályt is megszegett.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200