brusszel


Drasztikusan visszaesett az EU folyó fizetési mérlegének többlete

Figyelő Online
2014.09.05  12:26   
mail
nyomtatás
A második negyedévében 12 milliárd euróra csökkent az Európai Unió (EU) folyó fizetési mérlegének többlete a 2014-es első negyedévi 25,2 milliárd euróról és a 2013-as második negyedévi 47,5 milliárd euróról - tette közzé előzetes becslését az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.
Az idei második negyedévben az árukereskedelmi mérlegnek 1,5 milliárd eurós, a jövedelmek mérlegének 11,9 milliárd eurós, a viszonzatlan folyó átutalások mérlegének 22,3 milliárd eurós hiánya volt, de mindezt ellensúlyozta a szolgáltatások mérlegének 47,6 milliárd eurós többlete.

Az uniós folyó fizetési mérleg többlete az EU bruttó hazai termékének (GDP) 0,4 százalékát érte el.

Az eurózónában a folyó fizetési mérleg többlete 54,5 milliárd euró volt 2014 április-júniusában, míg 2014 első negyedévében 55,6 milliárd eurót, 2013 második negyedévében 61,8 milliárd eurót tett ki.

Az eurózónában az árukereskedelmi mérleg 40,3 milliárdos, a szolgáltatások mérlege 31,6 milliárdos, a jövedelmi mérleg 12,5 milliárdos többletet ért el. A többletet a viszonzatlan átutalások 29,9 milliárdos hiánya csökkentette.

Az eurózónás folyó fizetési mérleg többlete az eurózóna GDP-jének 2,2 százalékát tette ki.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.