brusszel


Az osztrák farmerek új exportpiacok után néznek

Figyelő Online
2014.09.05  13:02   
mail
nyomtatás
Az orosz élelmiszer-tilalom által sújtott osztrák farmerek új exportpiacokat keresnek André Rupprechter (ÖVP) mezőgazdasági miniszter szerint.
Rupprechter kijelentette, a cél az, hogy két éven belül, új piacokra, különösen Kínába történő belépéssel felszámolják azokat a károkat, amelyeket az Oroszországba irányuló mezőgazdasági export kiesése miatt szenvednek el.
Az osztrák gazdák, akik húst, tejet, sajtot, gyümölcsöt és zöldségeket termelnek, nehéz időket élnek át, mondta a Farmerszövetség elnöke, Jakob Auer.

Hermann Schultes, az Agrárkamara elnöke úgy nyilatkozott, hogy az orosz import tilalom egy „cunami" volt az európai mezőgazdasági szektornak. Azt monda, az intézkedés egy „érzékeny átalakulási időszakban" született és, ha az EU nem tesz hatékony ellenlépéseket, a tilalom következményei „durván beavatkoznak a piac működésébe".

Az elmúlt hónapban bejelentett orosz behozatali tilalom válasz volt azokra az amerikai és európai szankciókra, amelyeket Moszkva állítólagos, a Kelet - ukrajnai szeparatista villongásokkal kapcsolatos szerepe miatt hoztak meg.

Az egy éves időtartamra elrendelt orosz tilalom az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából származó hús, gyümölcs és zöldség, hal és tejtermékek importjára vonatkozik.
Ausztria a Mezőgazdasági Minisztérium szerint 237,6 millió euró értékű mezőgazdasági és 49 millió euró értékű hústerméket exportált Oroszországba az elmúlt évben.

Rupprechter reménykedik abban, hogy az EU mezőgazdasági minisztereinek pénteki, rendkívüli találkozója során „újabb erőfeszítéseket tesznek az orosz tilalom hatásainak enyhítésére" Hozzátette, az osztrák sertéstartó gazdák különösen nehéz helyzetben vannak.

A mezőgazdasági érdekképviseleti szervezetek ismételten felszólították a lakosságot, ha tehetik, vásároljanak hazai termékeket.
mail
nyomtatás
címkék: Ausztriaembargó

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.