brusszel


Az eldobott cigisdobozokat számlálgatja majd a NAV

Figyelő Online
2014.09.06  13:19   
mail
nyomtatás
Hamarosan elkészül az a kutatás, amelyből következtéseket lehet levonni a magyar dohánypiac állapotáról - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője szombaton az MTI-vel.
Suller György Attila őrnagy közleménye szerint a kutatást az üres cigarettásdobozok összegyűjtése alapján 2004 óta végzik, így értékelhető adatokat szolgáltat a fogyasztás alakulásáról.

A szóvivő a dohánypiac helyzete kapcsán több dologra is felhívta a figyelmet. Többek között arra, hogy a magyar dohánypiacra, de különösen a cigarettáéra az elmúlt másfél évben európai uniós szinten is egyedülálló, mintegy 15 százalékos áremelkedés volt jellemző. Ez hatással volt az illegális piacra - jegyezte meg.

Közölte, a NAV idei eddigi cigaretta-lefoglalási adatai már meghaladták a 2013-ban egész évben lefoglalt mennyiséget, a lefoglalt fogyasztási dohány mennyisége pedig idén megtöbbszöröződött.

Suller György Attila rámutatott, a NAV elsősorban arra törekszik, hogy az illegális termékek már be se jussanak Magyarországra. Fontosnak tartják az illegális előállításhoz felhasználható alapanyagokhoz való hozzájutás megnehezítése, valamint a fokozott ellenőrzéseket, például a közterületeken, a piacokon.

A NAV-szóvivő a csempészcigaretták súlyos egészségkárosító hatására is figyelmeztet. A közlemény szerint "a cigaretta-forgalom évek óta tartó visszaesésének a ténye tagadhatatlan". A hivatal honlapján található, a jövedéki termékek szabadforgalmi adatait tartalmazó táblázat szerint 2012-ben 12,9 milliárd, 2013 első félévben 5,4 milliárd, éves szinten 9,8 milliárd, idén az első hat hónapban 3,9 milliárd darab cigaretta, szivarka került forgalomba. Finomra vágott fogyasztási dohányból 2012-ben 5,178 tonna, 2013 első félévben 2,635 tonna, éves szinten 5,197 tonna, idén az első félévben 2,808 tonna fogyott.

Suller György Attila azt valószínűsíti, hogy a teljes évre vonatkozó adatok - ahogy az az egyéb piaci adatokból, adójegy-rendelésből, önkéntes dohányipari kiskereskedelmi adatszolgáltatásból már most látszik - valószínűleg kisebb visszaesést mutat majd.

A szóvivő szerint a dohánypiacot fogyasztási szempontból egy egységnek kell kezelni, mert aki eltűnik a cigarettavásárlók közül, nem feltétlenül az illegális piac vevői közé kerül, lehet, hogy az olcsóbb sodródohányt és saját cigaretta-készítést választja és az egészségügyi kockázat alapján leszokók is sokan vannak.Ha a fogyasztási dohányok forgalmával együtt nézzük, akkor a szabadforgalmi adatok sem annyira alacsonyak, ha a kiskereskedelmi adatokból indulunk ki, akkor a teljes dohányfogyasztás alig néhány százalékkal csökkent - közölte.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200