brusszel


Jogtalanul emelkedett a csirkehús ára?

Figyelő Online
2014.09.06  14:20   
mail
nyomtatás
Az orosz versenyhatóság vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy indokoltan emeltek-e árat az ország vezető csirkehústermelői azóta, hogy Moszkva élelmiszerembargót vezetett be augusztus elején.
A vizsgálódás az ágazat két vezető cégét, a Cserkizovo és a Ros Agro cégeket is érinti. Az orosz statisztikai hivatal azt közölte, hogy a csirkehús a szeptember 1-jéig tartó egy hétben 1,1 százalékkal, a megelőző héten 1,4 százalékkal drágult.

A versenyhatóság - amely augusztus 15-ike óta gyűjti a lakossági bejelentéseket az élelmiszerek áremelkedése kapcsán - ugyanakkor azt közölte, hogy a vizsgált két hétben a csirkehús átlagosan 23 százalékkal drágult (míg a sertéshús 30, a marhahús pedig 40 százalékkal). Oroszország augusztus 7-én teljes embargót vezetett be a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából.

A tilalom alá eső termékek együttes értéke egyes számítások szerint 9 milliárd dollár. Az orosz húspiacon a csirkehús a legnagyobb szegmens. Tavaly az orosz csirkehústermelés 3,83 millió tonna volt, és további 572 ezer tonna volt az import. A legfontosabb külföldi beszállítók az Egyesült Államok, Fehéroroszország, Brazília és Ukrajna voltak 2013-ban.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.