brusszel


Új ötlet a beruházások élénkítésére

Figyelő Online
2014.09.07  13:46   
mail
nyomtatás
Európai befektetési alap létrehozását javasolja Mateusz Szczurek, lengyel pénzügyminiszter a nagy infrastrukturális projektek finanszírozására.
A Bruegel tudományos műhely brüsszeli fórumán tartott beszédében Szcurek azt vetette fel, hogy az Európai Uniónak el kellene különítenie 700 millió eurót a közös alap céljaira.

A pénzt a tagállamok adnák össze. Ezeket az összegeket nem számítanák be az adott ország költségvetési hiányszámába.

A miniszter szerint az „Európai Befektetési Alap" néven megalapítandó intézmény az Európai Befektetési Bank szakosított szervezeteként működhetne. A pénzpiacokról kölcsönt vehetne fel és fontos pán-európai projekteket finanszírozhatna, elsősorban a közlekedés, az energetika, IT, valamint a védelmi ipar területén.

Szczurek szerint az alap kisegítő megoldás lehet, ha a tagállamok visszaveszik infrastrukturális beruházásaikat és az adott térség növekedése lelassul.

„Az európai kontinens rosszabbul teljesít, mint Japán a 80-as évek pénzügyi összeomlása után és rosszabbul, mint a 30-as évek nagy válságában," mondta a miniszter. Hozzátette, hogy az EU-nak nem csak többlet forrásokra, de okos beruházáspolitikára is szüksége van.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy elgondolását nem egyeztette EU-tagországbeli kollégáival és Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel sem, aki decemberben átveszi az Európai Tanács elnöki posztját. Mindazonáltal reméli, hogy felvetése támogatást kap az EU pénzügyminiszterek jövő heti, milánói tanácskozásán.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.