brusszel


Így csökkentheti a bankköltségeit

Figyelő Online
2014.09.08  09:33   
mail
nyomtatás
Már régóta mesélik a külföldet megjárt vagy még mindig ott élő magyarok, hogy nyugaton teljesen általános az alapdíjakban ingyenes számlavezetés. Itthon ez elég későn, csak 2008-ban indult el, ám szépen kezdett fejlődni, hiszen egyre másra jelentek meg a nullás termékek, mígnem a pénzügyi tranzakciós illeték tavalyi megjelenése derékba törte a nullás csomagok bő 4 éves karrierjét. Azóta bár megjelentek újabb nullás bankszámlacsomagok, ezek azonban már csak árnyékai az illeték előttieknek, ráadásul 150 ezres jövedelem alatt szóba sem állnak velünk a bankok. Vagy mégsem? Körbenéztünk, hogyan jóárasíthatunk bankot jövedelemtől függetlenül - írja a BankRáció.hu összeállításában.
Cikkünknek a CIB Bank új Kártyázó számlacsomag-családja adta az inspirációt, melyben a havidíjak az egyes számlacsomagokban kizárólag a bankkártyás vásárlás darabszámától függően kerülnek visszatérítésre. Igaz, van is miből visszaadni, hiszen a havidíjak 1.600, 1.800, illetve 4.800 forintba kerülnek és a havi 10-20-30 darab kártyás vásárlással elérhető 25-50-75 százalékos díjvisszatérítés után még mindig nem mondhatók olcsónak a havidíjak: 400, 700, illetve 1.200 forintba kerülnek. Igaz, emellett a CIB sok szolgáltatást bele is pakolt a csomagokba, így nem kell éves díjat fizetni a bankkártyáért, a középső csomagtól felfelé még díjmentes utasbiztosítást is kapunk a kártyához, illetve a hitelkártyáért sem kell éves díjat fizetni, a legmagasabb csomagban pedig már aranykártya jár díjmentesen a számlához.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a CIB Kártyázó számlacsomag-családjához hasonlóan milyen más tranzakció-alapú, tehát jóváírás-független banki kedvezmények várják az ügyfeleket a hazai bankoknál. A BankRáció.hu bankszámla kalkulátorának segítségével több ilyen csomagot is találtunk.

Az Erste Banknál - ahol messze nincs annyi minden belepakolva, mint a CIB Bank új csomagjában, de cserébe olcsóbb is - 990 forint helyett 199 forintba kerül az Erste EgySzámla havi számlavezetési díja akkor, ha legalább 35 ezer forint értékű bankkártyás vásárlás teljesül az adott hónapban (akciósan ez visszavonásig kiterjed a netbankos eseti és állandó átutalásokra továbbá a csoportos beszedésekre is, így még könnyebb teljesíteni). E mellé a számlatulajdonos további kedvezményként választhatja, hogy a netbankos átutalásaiért csak a pénzügyi tranzakciós illetéket (0,3%) fizeti, vagy nem fizet semmilyen díjat a kártyahasználati SMS-ek után, esetleg dombornyomású kártyát kér az olcsóbb elektronikus kártya éves díjáért. Ezért a kedvezményért már nem kell semmilyen feltételt teljesítenie.

Ugyancsak a bankkártyás vásárlásokkal operál az AXA Bank World MasterCard betéti bankkártyája, mely negyedévente meghirdetett üzletprofilokban vásárolva nyújt visszatérítést. Aki eléri az 50 ezer forint értékű bankkártyás vásárlást egy hónapban, az már 1 százalékot kap vissza a kártyás vásárlásai értékéből a következő negyedévben, 100 ezer forint felett 3 százalék, 160 ezer forint felett pedig már 5 százalék ez az arány. Igaz, a bankkártya éves díja igen magas, 15 ezer forint, ami a duplája egy szokásos dombornyomású kártyadíjnak, így a többlet kártyadíj visszatermelésével is érdemes kalkulálni. Főleg, hogy igényléskor és megújításkor még további 9.900 forint is társul a díjhoz, mellyel így közel 25 ezer forinttal vágunk neki a betéti bankkártyás visszatérítések világának.

A Raiffeisen Bank idén tavasszal megújult Aktivitás 2.0 számlacsomagja esetében nem csak bankkártyás vásárlásokkal, hanem havi négy bármilyen tranzakcióval lenullázhatjuk az 1.290 forintos havi számlavezetési díjat, ha a tranzakciók összesítve elérik a havi 50 ezer forintot. Az így lenullázott díj mellett ráadásul ingyenesek a csoportos beszedések és csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kell megfizetni az eseti internetes átutalások után (0,3%) szemben a Raiffeisen feltétel nélkül ingyenes Bázis számlacsomagjával.

Pontosan ugyanilyen kedvezményt nyújt a Sberbank is a Fair számlacsomagja esetében, vagyis havi négy bármilyen tranzakció lenullázza a havi 300, 600 vagy 1200 forintos, kategóriától függő számlavezetési díjat. Feltétel még, hogy a tranzakciók havi összértéke elérje az 50 ezer forintot. A kategóriákba a havi beérkező jóváírásoktól függően kerülnek be az ügyfelek és ezzel párhuzamosan változnak a tranzakciós díjak is. A Raiffeisennel ellentétben itt az illetéknél drágábbak az internetbankos átutalások díjai, de a csoportos beszedések itt is díjmentesek.

Végül találtunk még két különlegesen nullázó terméket is.

Az UniCredit Bank Príma számlacsomagja 999 forintba kerül havonta, de a bank által az ügyfélnek felszámított díjak és kamatok 15 százalékát (legfeljebb azonban évi 10 ezer forintot) a bank jóváír a havidíjból, így legfeljebb havi 166 forintra lehet csökkenteni a havi számlavezetési díjat, miközben ebben a számlacsomagban sok mindent ingyen vagy kedvezményesen kapunk. A 15 százalékos visszatérítés igazából úgy éri meg, ha hitelünk van az UniCreditnél, az ott fizetett kamat ugyanis éppúgy beleszámít a 15 százalékos visszatérítés alapjába.

Végül egy egészen üdítő díjnullázást valósít meg az OTP Bank Simple számlacsomagja azzal, hogy az összes többi OTP-s számlacsomagnál olcsóbb díjazás mellett még átalánydíjas tranzakciókat is enged "vásárolni", melyekkel az átalánydíjon felül akár korlátlanul díjmentessé is tehetjük a tranzakcióinkat. Ha a havidíj csökkentő jövedelemfeltételt nem is tudjuk teljesíteni, akkor is legfeljebb 722 forintos havidíjat fizetünk a havi számlavezetésért elektronikus kivonattal, ami mellett havi 2 saját ATM készpénzfelvételt csomagban 349 forintért, havi ötöt 599 forintért vásárolhatunk meg. Amennyiben pedig havi 349 forintért Online Tranzakciós csomagot vásárolunk, akkor az internetbankon vagy az okostelefonon keresztül esetileg vagy rendszeresen átutalt pénzeinkért, illetve a csoportos beszedésekért semmilyen díjat nem kell fizetni, beleértve a tranzakciós illetéket is, azok tehát az átalánydíjért cserébe korlátlan számban ingyenesek

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200