brusszel


Ennyivel fizethet kevesebbet bankjának

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2014.09.12  14:00   
mail
nyomtatás
Átlagosan 20 százalékkal csökkenhet az adósok terhe, ám ennek pozitív hatását elmoshatja a forint gyengülése. A legnagyobb fejfájást még mindig a forintromlás okozza számukra, erre pedig egyelőre nem nyújt megoldást az adósmentő csomag.
Csalódást hozhat az érintettek számára a kormány adósmentő csomagja, cseppet sem biztos, hogy 800 ezer forinttal csökken egy átlagos hitelfelvevő tartozása, mint azt Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője múlt héten nyilatkozta. „Reális kalkulációk szerint a várakozásokhoz képest kisebb mértékben mérséklődhet a devizaalapú hitelt felvevők havi törlesztő részlete" - nyilatkozta a Figyelőnek Lovas Judit közgazdász, az azénpénzem.hu pénzügyi tanácsadó portál szerkesztője.

TRÜKKÖZTEK
Miközben óriási a felhajtás, hogy törvényekkel egy csapásra rendeződik az ügyük, valójában ugyanakkora a káosz, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Azzal a különbséggel, hogy már tudható, semmisek az árfolyamrésre és egyoldalú kamatemelésre vonatkozó banki kikötések. Emiatt jövő év elejétől tényleg csökkenhet az adósok fizetési kötelezettsége, ám ettől még nem lélegezhetnek fel. A szakértő szerint valóban trükköztek a bankok, gyakorlatilag zéró fogyasztóvédelem mellett éveken át olyan költségelemeket számoltak el, amilyeneket akartak. Ám ez legfeljebb 20 százalékkal dobta meg átlagosan a törlesztő-részleteket. Azonban az átlag, mint mindig, most is nagy eltéréseket takar. „A visszatérítés ugyanis jelentősen függ attól, hogy lakás-, szabad felhasználású vagy autóhitelről van szó, kalkulációink szerint a legtöbbet az utóbbiak kaphatnak vissza, a legkisebb visszatérítés pedig a lakáshiteleseknek járhat" - magyarázta Lovas Judit.

További részletek a legfrissebb Figyelőben!
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.