brusszel


A genetika beköltözött a sufniba

Figyelő Online
2014.09.12  16:10   
mail
nyomtatás
A nagy globális közösségépítéshez immár az amatőr biológusok is csatlakoztak. A genetika beköltözött a sufniba.
Az egész úgy néz ki, mint egy experimentális főzőiskola, ahogy a résztvevők zöld port kóstolgatnak, grimaszokat vágnak, majd belekeverik egy tejes gyümölcskoktélba. Az amszterdami eseményt azonban az Open Wetlab nevű csoport szervezte, s kicsit komolyabb célja van, mint hogy új édesség receptekkel rukkoljanak elő. A cél az, hogy a spirulinát, egy proteinekkel és vitaminokkal teli, ám roppant gusztustalan algafajtát valahogy ízletesebbé tegyenek.

Üdvözlet a biohacking világában! Eredeti jelentése alapján a hacking annyi, mint szétszedni dolgokat, majd új módszerekkel, új formában újra összerakni azokat. Az ezzel foglalatoskodók hozták létre az úgynevezett „készítő mozgalmat", amely globális közösséggé vált. Az ide tartozók a 3 dimenziósan kinyomtatott ékszerektől kezdve a robotokig mindenféle konstrukcióval foglalkoznak. A mozgalom keretein belül kezdtek el a biohackerek is szerveződni. Mozgalmukat DIYbio-nak hívják, amit „Csináld magad bio"-nak lehetne fordítani.

Amerika és Európa szerte nagyjából 50 városban lelhetők fel különböző csoportjaik, amatőr laboratóriumokban gyűlnek össze és kísérleteznek. Az Open Wetlab-en kívül ilyen csoport még a Biocurious Kaliforniában, a Genspace New York-ban, vagy a La Paillasse Párizsban. A kísérletező kedvű amatőrök számát lehetetlen megbecsülni, annyit azért lehet tudni, hogy legnépesebb levelezőlistájuknak csaknem 4 ezer tagja van.

Vezérelő elvük szerint a biológia technológia. Ez egyébként egyik vezető alakjuk, Rob Carlson könyvének a címe. Hogy mit is jelent ez? Például azt, hogy a genetikai információkat tároló DNS tulajdonképpen egyfajta szoftver, amelyet manipulálni lehet a biológiai folyamatok befolyásolása érdekében.

Sokan aggódnak is, hogy az amatőr laboratóriumokban gyilkos rovarokat állíthatnak elő, vagy esetleg terroristák kiképzésében segítenek. Az ilyesfajta kétségek jelenleg alaptalannak tűnnek. A laborok ugyanis nem túl bonyolultak - derül ki a mozgalom 359 tagjának megkérdezése alapján készített felmérésből. A Wilson International Centre for Scholars nevű kutatóintézet tanulmánya szerint a legtöbben olyan dolgokkal foglalkoznak, mint például az eper DNS-ének feltérképezése. A biohackerek mindössze 13 százaléka jutott el odáig, hogy egyáltalán azonosítson egy gént, s 3 százalékuk képes arra, hogy egy emlős sejtjét genetikailag módosítsa. Az is elképzelhető azonban, hogy aki ilyen dolgokra képes, az valamelyik komolyabb laborban dolgozott, vagyis van profi múltja.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: genetikakutatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.