brusszel


A Fiat vezére veszi át a Ferrari vezér feladatát

Figyelő Online
2014.09.10  15:18   
mail
nyomtatás
Távozik a Ferrari vezérigazgatója, feladatát Sergio Marchionne, az anyavállalat, a Fiat vezére veszi át - közölte a Fiat és a Ferrari két külön közleményben.
A Ferrari vezérigazgatója, a Fiat autógyárat alapító Agnelli család támogatását élvező Luca Cordero di Montezemolo formálisan október 13-án mond le posztjáról, egy időben az egyesült Fiat Chrysler Automobiles (FCA) részvényének tőzsdei bevezetésével New Yorkban.

A Ferrari Montezemolo irányítása alatt tört a Forma-1 versenyek élére, tízszerezte meg értékesítési árbevételét és növelte háromszorosára az eladott gépkocsik számát. Montezemolo tette a Ferrarit a világ egyik legismertebb márkájává. A Fiat vezérigazgatójával fenntartott viszonya azonban az elmúlt években elmérgesedett a sportkocsi üzletágnak a Fiat csoporton belül betöltött szerepéről vallott eltérő nézetek miatt.

A Ferrarit 1991 óta irányító Montezemolo mindenképpen meg akarta őrizni az üzletág autonómiáját, Marchionne viszont nagyobb szerepet szánt volna neki a csoport prémium kategória felé tett betörési kísérleteiben. Marchionne szempontjából végül a Ferrari múlt hét végi Forma-1 versenyen elszenvedett kudarca adott okot a kenyértörésre. 2008 óta első alkalommal fordult elő, hogy nem volt Ferrari pilóta az első három helyezett között.

Montezemolo számára pedig szakértők szerint a Chrysler-egyesüléssel telt be a pohár. "Fontos szerep vár a Ferrarira az FCA részvények New York-i bevezetésén. Egy olyan új fejezet nyílik meg a cég történetében, amit véleményem szerint a csoport vezérigazgatójának kell irányítania" - mondta Sergio Marchionne. A piacok a Fiat részvényének két és fél százalékos erősítésével nyugtázták szerdán a hírt.

Az évente mintegy 7 ezer autót értékesítő Ferrari tavaly 2,34 milliárd euró forgalmat bonyolított 15,6 százalékos üzleti eredmény kulcs mellett. A Ferrari részvényeinek 90 százaléka a Fiat birtokában van, a fennmaradó 10 százalékot pedig Piero Ferrari alelnök, az autógyár alapítója Enzo Ferrari fia tartja birtokában.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.