brusszel


Elindult a növekedés

Figyelő Online - Hirdetés
2014.09.11  10:23   
mail
nyomtatás
A Figyelő szeptemberi biztosítói körképében ismét hazai biztosítók vezetőit kérdeztük.
A magyar gazdaság növekedése elindult, a második negyedévben már 3,9 százalék volt a GDP-bővülés mértéke. Az autó-, különösen a kishaszonjármű-piac eladásai is javultak. A biztosítói területen egyelőre ez még nem látszik annyira, de éppen a gépjármű-, illetve az újra életre keltett életbiztosítási piac (nyugdíjbiztosítások) már szebb képet mutat. De vajon az egyes biztosítók már éreznek-e pozitív tendenciákat, és ha igen, mely ágazatukban?

1. Aegon Magyarország, Zatykó Péter elnök-vezérigazgató
A biztosítási piacon is vannak biztató jelek, de komoly fellendülésre az idén még nem számítunk; az újabb üzletágaktól, a prémium ügyfelekre épülő szolgáltatástól és a lakás-takarékpénztártól várunk inkább növekedést. Elsősorban a kockázati termékek irányába mozdultunk, de elképzelhetőnek tartjuk, hogy a kamatcsökkenések okán a unit-linked biztosítások is nyernek. A mostani betétkamatok mellett már a hagyományos vegyes életbiztosítások is szemmel láthatóan nyereséget hoznak a maguk 2-2,5 százalékos garantált kamatával.

Az adókedvezmény bevezetésével megugrott az érdeklődés a nyugdíjbiztosítások iránt. Nehéz ugyanakkor becsléseket adni a termék felfutásáról, mivel új lehetőségről van szó, amelynek megismerése és megismertetése hosszabb időt vesz igénybe. Gyors döntések nem megszokottak a hosszú távú megtakarítások piacán.

A nyugdíjbiztosítások mellett a másik legfontosabb a gyermekcélú megtakarítás. A felsőoktatásban tanulók költségei komoly mértékben emelkedtek az elmúlt években: miután pedig az állami finanszírozású egyetemi-főiskolai helyek száma drasztikusan csökken, azoknak a családoknak az aránya is növekszik, melyeknek a szokásosan felmerülő tételek - utazás, tankönyv, ellátás, albérlet, telefon - mellett évi több százezer forintos költségtérítéssel is számolniuk kell.


A vagyonbiztosítások tekintetében, úgy gondoljuk, a csökkenés megállt. A lakásbiztosítás területén ráadásul az egész nyár a természeti csapásokról szólt. Egyre több tűzeset, gázrobbanás kapott jelentős médiavisszhangot. Mindezek arra figyelmeztetnek, hogy komolyan kell vennünk legfontosabb vagyontárgyunk, azaz a lakásunk védelmét, és körültekintően kell biztosítást kötni. A cascopiacon is látunk lehetőséget: az új gépkocsik értékesítése továbbra is stagnál, egyre növekszik az autók átlagéletkora, így ehhez a körülményhez alkalmazkodva a használt kocsikra szóló moduláris cascót vezettünk be, amely megfizethető áron kínál védelmet az autósok által szabadon választott kockázati elemekre.

2. Allianz Hungária, Kisbenedek Péter elnök-vezérigazgató
Az Allianz Hungária Zrt.-nél az ipari vagyon- és felelősségbiztosítások, valamint a mezőgazdasági biztosítások, azon belül is a díjtámogatott növénybiztosítások kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az idei év első felében. Ezeken a területeken már látszanak a kezdődő jelek, amelyek a gazdaság fellendülésére utalnak.


A gépjármű-biztosítások területén szintén tapasztalható némi bővülés, ami annak tudható be, hogy az új autó-értékesítések éveken át tartó stagnáló tendenciája enyhe növekedésbe fordult, a statisztikák szerint júliusban több mint 20 százalékkal több autót helyeztek Magyarországon forgalomba, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Az élet üzletágban fontos változást hozott a nyugdíjbiztosításokra 2014. január 1-jétől elérhető adókedvezmény, ami növeli a nyugdíjbiztosítások szerepét, és reményeink szerint fokozza az időskorra történő öngondoskodási hajlandóságot. Az Allianz már az év elejétől kínál adókedvezményre jogosító nyugdíjbiztosítási terméket az Allianz Életprogramok termékcsaládon belül.

3. ERGO Életbiztosító, Freund László elnök-vezérigazgató
A gazdaság növekedési pályára állása minden piaci szereplő, így a biztosítási szektor számára is optimizmusra adhat okot. A biztosítási piac kis bővülést ért el a múlt év hasonló időszakához képest. Ez az eredmény elsősorban a kgfb díjbevétel-növekedésének köszönhető. Az életbiztosítási piac ugyanakkor még csökkenő tendenciát mutat a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Bár az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások által nőtt az új szerződések száma, ezzel egyelőre mégsem sikerült megfordítani az elmúlt évek díjbevételének csökkenő tendenciáját. Továbbra is úgy gondolom, hogy a gazdaság növekedése csak késleltetve fejti ki a hatását a biztosítási szektorra, és 2-3 éves stabil fejlődés után várhatunk jelentősebb piaci bővülést.
Addig is a nyugdíjbiztosítás minden bizonnyal a zászlóshajója marad a folyamatos díjas életbiztosítások értékesítésének. Mindemellett az ügyfelek egyre nagyobb nyitottságot mutatnak az olyan egyszeri díjas biztosítások iránt is, amelyek alacsony költség mellett magas hozamot és megfelelő kockázatcsökkentő mechanizmusokat ígérnek.


Ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy az innovatív, valós kockázatokra megoldást kínáló szolgáltatások iránti igény továbbra is folyamatosan nő. Ennek szellemében indítottuk el az UniCredit Bankkal közösen az ERGO Számlabiztosítást, mely az élet-, baleset-, betegségbiztosítási szolgáltatások mellett bankkártyához kapcsolódó károkra is térít, vagy akár gépjármű-asszisztenciát is nyújt.

Hitelbiztosítás
A Coface Hungary ügyvezetőjét, Kárpáti Gábort kifejezetten a hitelbiztosítók helyzetéről kérdeztük.

- A magyar gazdaság növekedése végre újra impozáns, a második negyedévben 3,9 százalék volt a növekedés. A hitelbiztosítói piacon hogyan hat a javuló környezet?
- A gazdasági bővüléssel párhuzamosan a hitelbiztosítási piac is növekszik. A cégek oldaláról a kockázatok kezelése ebben az időszakban sem hanyagolható el. Sőt, tapasztalataink szerint egyre több magyarországi cég biztosítja követeléseit nemfizetés ellen mind belföldi, mind pedig exportrelációban, ezzel együtt a biztosítók magasabb kockázatot vállalnak, tovább segítve így a gazdaság fenntartható és tervezhető növekedését. A biztosítók csökkenő kárhányaddal tervezhetnek, mely lehetőséget ad számukra, hogy innovációra, termék- és informatikai fejlesztésekre több pénzt költsenek, mely végső soron az ügyfelek magasabb színvonalú kiszolgálását segíti. A következő években kiemelt jelentősége lesz annak, hogy a magyarországi kis- és középvállalkozások mind szélesebb körben vehessék igénybe a követelésbiztosítási szolgáltatásokat, és bővülésük érdekében kihasználják annak előnyeit. Így az a cégréteg, amely további motorja lehet a gazdasági fejlődésnek, a hitelbiztosítás katalizáló hatása mellett gyorsabban növekedhet.

- A pozitív makrogazdasági környezet segíthet abban, hogy megváltozzon Magyarország kockázati besorolása önöknél? Mi ennek a mechanizmusa, átfutása?
- A Coface az aktuális gazdasági helyzet és környezet alapján folyamatosan vizsgálja az egyes országok kockázatait. A magyar gazdaság helyzete és kilátásai javultak az idén, a reál-GDP nyolc éve nem látott ütemben nőtt. Az export és a kkv-k fontos szerepet játszanak a növekedésben, de akadnak kockázatok a hitelpiac helyzetéből és az ukrajnai válságból adódóan. Ennek megfelelően szakértőink nemrégiben megerősítették Magyarország országkockázati besorolását. A lépés eredményeként hazánk továbbra is a B kategóriába tartozik. A változatlanul hagyott B osztályzat azt jelenti, hogy a Coface szakértői kedvezően értékelik az elért eredményeket, ugyanakkor érzékelhető kockázatokat is látnak Magyarországon, aminek eredményeként az ország kockázati megítélésén egyelőre nem változtattak. A gazdasági helyzet és a kilátások is javultak. A bővülésben fő szerepet játszanak a közszférában végrehajtott beruházások, valamit a tempósan növekedő kivitel. Az exportteljesítmény pedig egyrészt az eurózónában megindult élénküléssel, másfelől az autóipar bővülő kapacitásaival magyarázható. A magánszférában is növekszik a beruházási hajlandóság, különösen a kkv-szektorban, ez pedig többek között a Magyar Nemzeti Bank Növekedési hitelprogramjának köszönhető. A kis- és középvállalkozói szektorban bekövetkezett élénkülés azért különösen fontos, mert a kkv-k az éves GDP 54 százalékát adják, és a foglalkoztatottak 70 százalékának biztosítanak munkát. Magyarország besorolását a háztartások fogyasztásának lassú növekedése is befolyásolja, mégpedig a devizahitelek elhúzódó, még mindig kedvezőtlen hatása és a visszafogottan emelkedő keresetek miatt. További rizikótényező, hogy az ország erősen függ a külső kereslettől.


Hasonlóan kedvezőtlen tényező a nem teljesítő bankhitelek 18 százalékos aránya, valamint a bankadó magas szintje. Emellett kockázatos a régióra, így Magyarországra nézve az ukrán-orosz konfliktus, mivel mind Ukrajna, mind Oroszország fontos kereskedelmi partnere a térség országainak.

- A Coface anyavállalata tőzsdére lépett. Mi volt ennek az oka? Segít-e ez a cég ismertségében? Változnak-e a jelentési kötelezettségei a magyar vállalatnak? Bármilyen más módon éreznek-e a nyilvános lét miatt változást?
- A cég 100 százalékos tulajdonosa, a szintén francia Natixis-csoport tőzsdei tranzakción keresztül értékesítette a tulajdonában álló részvények egy részét a francia részvénypiacon. A nyilvános ajánlattételi eljárás keretében a tulajdonos 79,9 millió darab papírt kínált fel eladásra a francia tőzsdén: nemzetközi (intézményi) befektetők szerezték meg a felkínált részvények túlnyomó részét, de lakossági (kisbefektetői) értékesítés is része volt a tranzakciónak, amelynek árfolyama papíronként 10,4 euró volt. A tőzsdei ügylet alapján a Coface piaci értéke körülbelül 1,631 milliárd eurót tesz ki. A befektetők örömmel vették a lehetőséget, mind Franciaországban, mind pedig a nemzetközi piacokon. A részvénytranzakció egy kedvező fejlemény a cég életében. A multinacionális részvényesi struktúránknak hála, tovább tudunk növekedni, és olyan hitelbiztosítási megoldásokat nyújtani világszerte, amelyek megfelelnek a fogyasztóink igényeinek.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: biztosító

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.