brusszel


Döbbenetes következményekkel járhat a mai népszavazás

SKÓT NÉPSZAVAZÁS
Figyelő Online - Dózsa György
2014.09.18  07:00   
mail
nyomtatás
Ha a skótok kiválnak az Egyesült Királyságból, megnő az esélye annak, hogy az angolok kiválnak az EU-ból. Egész Európa jövője múlik a csütörtöki voksoláson.
Hogyan őrült meg egy nemzet? - teszi fel a kérdést a brit The Economist című hetilap utalva arra, hogy a skótok szeparatista törekvéseinek ellenzői szerint beláthatatlan következményei lennének az elszakadásnak. A szeparatizmus eufóriája hónapok alatt söpört végig az amúgy óvatos népként ismert skótokon. Sokak szerint félre is tették konzervativizmusukat, s bizonytalan közgazdasági fejtegetéseknek és ködös eszméknek adták át magukat. David Cameron miniszterelnöknek bizonyos értelemben igaza volt, amikor azt mondta, hogy a történelem egyik legsikeresebb szövetségéből készül kilépni a skótok egy része, hiszen a két ország 300 éve él közös uralkodó alatt.

Lapzártánkkor lehetetlen volt megjósolni a népszavazás végkimenetelét, a maradók és a szakadók az összes közvélemény kutatás szerint nagyjából egyenlő arányban voltak. Skócia kiválása nem csupán a skótokat hozná bizonytalan helyzetbe, de a szövetség maradék részét is. Nagy-Britannia meggyengülne politikai és gazdasági téren egyaránt. Miért fogadna el bármely nemzetközi fórumon valaki egy olyan országot, amelyet otthagynak a saját polgárai? - csak hogy egy morális szempontot vessünk fel. De adódnak például katonai, stratégiai problémák is. A brit atom tengeralattjárók egy skóciai támaszponton állomásoznak, s a dolog természeténél fogva rövid távon nem telepíthetők át máshová, rettentő költséggel ki kellene építeni egy új bázist nekik.

ELSZAKADNI AZ EU-TÓL

Azt, hogy a skótok elszakadása milyen károkat tudna okozni Angliának jól jelzi, hogy szeptember 10-én David Cameron, Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője, valamint Nick Clegg, a Liberális Demokraták első embere, vagyis a brit politikai erők java Skóciába utazva próbálta meg megmenteni az Egyesült Királyságot. David Cameron megígérte, hogy „nem" esetén, már a szavazás másnapján tárgyalásokat kezd a Skótokkal arról, hogy miként kaphatnának további önállóságot. (A jelenlegi jogosítványokról lásd keretes anyagunkat.) Nagy-Britannia tehát mindenképp megváltozik, akár maradnak a skótok, akár mennek. De nagyon nem mindegy, hogy ez milyen irányú változás lesz.

Teljesen átalakulhat az EU-val kapcsolatos viszony is. Ha a skótok válnak, akkor automatikusan kilépnek az EU-ból is. Ugyanakkor a skót politika sokkal inkább EU-közeli, mint a londoni. Ráadásul a skótok hagyományosan munkáspártiak, vagyis ha kilépnek, akkor nő az esélye annak, hogy a jelenlegi miniszterelnök, David Cameron vezetésével a konzervatívok nyernek a jövő évi választásokon. Cameron azonban ígéretet tett arra, hogy döntő népszavazást írnak ki az EU tagságról. Ez azt jelentené, hogy egy „nem" esetén az angolok kilépnek az EU-ból. A skótok tehát automatikusan kiesnek, s elvben végig kellene járniuk a csatlakozási processzust. Az angolok meg nagyobb eséllyel lépnének ki maguktól. A mai világban kevés dologtól irtóznak jobban a befektetők, mint ez utóbbi lehetőségtől.

További részletek a legfrissebb Figyelőben!

 

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.