brusszel


Kiegészíti az ítéletet a bíróság az AXA Bank ügyében

Figyelő Online
2014.09.17  11:20   
mail
nyomtatás
Kiegészítő ítéletet hoz a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet az AXA Bank indított a magyar állam ellen a devizahitel-szerződések ügyében.
A párizsi székhelyű pénzügyi csoport magyarországi leánybankjának keresetét első fokon elutasította a bíróság augusztus 27-én. Az AXA azonban a fellebbezésében kérte az első fokú ítélet kiegészítését.Mint azt a pénzintézet jogi képviselője a szerdai tárgyaláson kifejtette: az ítéletben a bíróság nem döntött egyes egyedi szerződésekben alkalmazott - egyedileg meg nem tárgyalt - kikötések tisztességességéről, vagyis az első fokú ítélet nem terjedt ki minden olyan kikötésre, amellyel kapcsolatban a tisztességesség megállapítását kérte az AXA.

A kiegészítés azért indokolt a felperes pénzintézet szerint, mert eltérő jogi megítélést eredményezhet.Az AXA jogi képviselője kifejtette: az egyedi szerződések - ellentétben a bank üzletszabályzatával - közjegyző által hitelesített okiratok; a közjegyzőnek föl kellett olvasnia őket, el kellett magyaráznia a tartalmukat, és az ügyfélnek nyilatkoznia kellett róla, hogy megértette, és elfogadta a feltételeket. Egyebek közt kifejezetten szerepelt benne, hogy a törlesztőrészlet akár drasztikusan is megemelkedhet.

Vagyis ezekben az esetekben minden hitelfelvevő részletes és alapos tájékoztatást kapott többek között az egyoldalú hiteldíjmódosítás feltételeiről.A bíróság szeptember 25-én ismerteti kiegészítő ítéletét.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: Pénzügybankjog

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.