brusszel


„Nélkülünk nem lehetett volna rendszert váltani”

Figyelő Online - Izsák Norbert
2014.09.18  08:06   
mail
nyomtatás
A rendszerváltás tényleges pillanata október 23-a, a köztársaság kikiáltása volt - állítja Szűrös Mátyás, aki 1988 januárjában elsőként jelentette ki az MSZMP funkcionáriusai közül, hogy a határon túli magyarok is a nemzet részei. A korábbi államfő a Figyelőnek arról is beszélt, miért nem volt szükség 1989-ben alkotmányozó nemzetgyűlésre.
- 1989. október 23-i beszédében azt mondta: „Változatlanul hazánk nemzeti érdekének tekintjük nagy szomszédunkhoz, a Szovjetunióhoz fűződő kapcsolataink zavartalan és kiegyensúlyozott fejlesztését." Már akkor látta a keleti nyitást?!
- Akkor természetesen még másról volt szó. Amikor kikiáltottam a köztársaságot, megszólaltak a fanfárok, majd elmondtam az ön által idézett mondatot is, ám akkor a tömeg egy kisebb része fütyülni kezdett. Folytattam, hog...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2014/38 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.