brusszel


Kínaiakkal a fúziós erőmű nyomában

Figyelő Online - Bucsky Péter
2014.09.18  08:04   
mail
nyomtatás

A Szegedi Tudományegyetem Nagy Intenzitású Lézer Laboratóriumának (HILL) Németországból hazatért vezetője szerint az itthoni atmoszférával és stílussal vannak még komoly problémák. Úgy véli, kevésbé eredményorientált
a tudományos életünk, mint azt kint megszokta,
és itthon minden kicsit bonyolultabb is.
Kevés magyar kutatóhely büszkélkedhet 200 millió forintos eszközgyártási megrendeléssel. Mit lehet tudni a Kínában éppen beüzemelés alatt álló, részben magyar fejlesztésű excimer lézerről?
- A göttingeni lézerkutató központtal közösen fejlesztett berendezés az eddigi legnagyobb ilyen eszközünk. Egyedi optikai paraméterein túlmenően tekintélyes méretű is a berendezés: háromtonnás, öt méter hosszú. Tervezésekor arra is figyelnünk ke...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2014/38 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.Génjeink és a jövőnk

A számítástechnika már atomi szintekre költözik, miközben a gyógyszerek is képesek lesznek génjeink felülírására.

A rekorder e-autótól az új magyar kompozitokig

Rovatunkban a friss tudományos felfedezésekről szóló hírekből nyújtunk egy csokorravalót.

Fotonok és pandák

HÍREK a nagyvilágból

Dél-Amerikától az exobolygókig

Kutatás-fejlesztési hírek

top200