brusszel


Indiának kockáztatnia kell

Figyelő Online - Sárvári Balázs
2014.09.22  17:59   
mail
nyomtatás
Minden adott, hogy az új miniszterelnök, Narendra Modi a világgazdaság erőművévé emelje Indiát, ám támogatottsága és a kedvező tőzsdei adatok mellett is úgy véli Zakaria, a világ egyik legnépszerűbb újságírója, hogy túl sokat késnek a fájdalmas, ám elkerülhetetlen reformok, így pedig nehéz lesz továbbra is finanszírozni a fejlesztéseket.
Modi megválasztását követő első személyes interjúját Zakaria-nak adta, akit hétvégi villájában, Új-Delhiben fogadott egy hete. A miniszterelnök személyes attitűdje különbözik a legtöbb vezetőtől, akik főként elvek, tanult információk alapján döntenek - Modi az élményeiből merít. Szegénynek született a kasztrendszer alján, majd 17 évesen elhagyta otthonát, s bár idő közben mesterdiplomát is szerzett, a legmélyrehatóbb tapasztalatot a hosszú indiai körútja adta.

A valósághoz és a hétköznapi emberekhez való közelségét tükrözi, hogy az ország problémáit életszerűen látja és beszédeiben is így világítja meg, ami roppant népszerűvé teszi. A közegészségügyi és köztisztasági viszonyokat állította középpontba, amikor kifejtette, hogy Indiának elsőként WC-kre van szüksége, s csak aztán jöhetnek a templomok. Ez annál is meghatározóbb állítás volt, mivel kiegyezést sugall a realitások és (pártja) heves hindu nacionalizmusa között.

Az ország regionális kapcsolatainak kezelésében is sikerrel járt. Óvatosan körbeudvarolta Japánt és finoman kritizálta Kínát, majd visszalépve egyet partneri hangot ütött meg. Manővereinek eredménye óriási mennyiségű tőkeimport lett mindkét országból. Következetesen Amerika-párti, bár az ukrán konfliktus kapcsán (mindeddig) néma maradt a szövetséges oroszok akcióival kapcsolatban.

Sikereit egyedül a szakterületén, a közgazdasági kérdésekben mutatott hezitálása árnyékolja be, ugyanis vonatkozó reformjai sokat késnek és kezdetnek csalódást keltő költségvetést hozott össze. Ugyanakkor programja messze áll a szabadpiaci elvek dogmatizálásától. Reagannel és Thatcherrel ellentétben csak akkor bízza a piacra a koordinációt, ha az kínálja a legjobb eredményt, amennyiben a kormányzati irányítás hatékonyabb, képes váltani. Védelmébe vette India meglehetősen masszív protekcionizmusát is, valamint nemet mondott a jelentős állami vagyon privatizálására is.

Az összkép már-már lenyűgöző, de Modi visszafogottsága talán túlzottnak bizonyul majd - ezt sugallja a Morgan Stanley fejlődő piacokról készített tanulmánya. Egyik következtetésük, hogy az erős támogatottságú vezetők elszalasztva a második év kínálta remek lehetőségeket a fájdalmas reformok bevezetésére, képtelenek megtartani az ország tőkevonzó képességét.

Fareed Rafiq Zakaria (1964-) indiai-amerikai újságíró. A Newsweek rovatvezetői és a Newsweek International szerkesztői posztját 2000-től tíz éven keresztül töltötte be, majd átszerződött a Time-hoz, cikkeit továbbá a The Washington Post közli. Nagyhatású műve, A posztamerikai világ magyarul is olvasható. A CNN Fareed Zakaria GPS című műsorának vezetője.
mail
nyomtatás
címkék: Indiakockázat

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200