brusszel


Hatalmas felfedezés az Antarktiszon

Figyelő Online
2014.09.22  13:29   
mail
nyomtatás
Cseh őslénytankutatók egy 75 millió éves, a mezozoik korszakból származó Plesiosaurusnak a csontjaira bukkantak - mondta ma Zdenek Venera, a Cseh Geológiai Kutatások (CGS) igazgatója a CTK-nak.
Ezek a kutatók voltak az elsők, akik megadták egy sor, eddig ismeretlen, megkövült állat- és növényfajta leírását is - tette hozzá Venera.

Az Antarktiszról származó, megkövesedett szivacstestek és zárvatermő növények törzsei az eddig ismert legrégebbi leletek közül valók. A több évig tartó kutatás során a CGS tudósai több ezer faj példányait gyűjtötték össze és helyezték el raktáraikban.

A Plesiosaurus csontjainak megkövült részei között található a szinte teljes medence, a gerinc egyes részei, a végtagok egyes elemei és a mellkas váza néhány törött bordáva. A kutatók a maradványokat a Vega Szigeten találták, onnan pedig négy hónapig tartott, mire sikerült eljuttatni a prágai laboratóriumba az Antarktisz mostoha körülményei között.

„Ez egy unikális lelet. Megszerzését nagyra értékeljük, mert az érintett térségben más országok, különösképp Argentína és Nagy-Britannia kutatói is dolgoztak, de ők nem találták meg a Plesiosaurus csontvázát", mondta Venera.

A húsevő Plesiosaurus, amely halakkal táplálkozott, a Kréta korszakból származik.

„A csontok egy kifejlett példánytól származnak. Úgy becsüljük, mérete öt és hat méter között lehetett" - mondta Venera.

A CGS kutatói 2003 óta tíz expedíciót folytattak le az Antarktison. Jellemzően újévkor indulnak és március közepén térnek vissza. Tagjaik körülbelül 30 napot töltenek a terepen, ahol maradványok után kutatnak. A csoport tagjai végeztek kutatást James Ross, Seymour és Vega Islands térségében is.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.