brusszel


Fótós újdonságok Kölnből

Figyelő Online - Halaska Gábor
2014.09.24  10:57   
mail
nyomtatás
A kétévente Kölnben megrendezett Photokina megakiállítás idei érdekesebb trendjeit és darabjait mutatjuk be: három fényképező és egy okostelefon-fényképező "öszvér" kerül terítékre.
Robert Capa, a világhírű, magyar származású fotográfuszseni egy olyan géppel készített megismételhetetlen - ma már vagyonokat érő - legendás alkotásokat, amelynél még a legócskább mai digitális fényképezőgép is többet tud. A kütyürajongók többsége ugyanakkor - bár lelke mélyén tudja, hogy nem a gép számít igazán - mégis évről évre ámul és bámul a felhozatalon.
Nagy találmány az érintőképernyős fényképező, ami az okostelefonokban megszokott módon lehetővé teszi, hogy a gép oda állítsa az élességet, ahová az élőképen éppen az ujjunkkal bökünk. Ez a remek dolog amatőr képek millióit menti meg a sikertelenségtől.


Az 1950 óta kétévente megrendezett, hatalmas kölni Photokina vásáron (a világ legnagyobb fotókészülék-rendezvénye) az idén bemutatott újdonságokra összpontosítunk. Sajnos új gépek tekintetében a Fuji, a Nikon, az Olympus, a Pentax (ma a Ricoh tulajdona a márka) és a Sony már hónapokkal korábban ellőtte az igazi puskaport. Illetve az említettek főleg új lencséket és hagyományos gépeik továbbfejlesztett változatait mutatták be, így most kevesebb figyelmet kaptak, mint mondjuk a Canon, a Panasonic vagy a Samsung, amelyek jelentősebb újításokkal emelkedtek ki.
Az üzletileg nem éppen jó formában lévő Panasonic konszern például tovább feszegette a fotóeszközök már amúgy is kifacsart lehetőségeit. Ott van mindjárt a nem túl fantáziadús elnevezésű Panasonic CM1-es, amely egy olyan okostelefon-fényképezőgép hibrid, amelybe félprofi zsebgépekben használt, hatalmas képszenzort építettek (lásd a Félprofi fényképező telefonfunkcióval című írást a nyomtatott hetilapban), amelytől minden nagy gyártó háta borsódzik. Hiszen ha az okostelefonok tudják majd azt, amit egy kompakt fényképezőgép, akkor semmi szüksége nem lesz az átlagembereknek az utóbbira. Ez részben már most is így van, hiszen az újabb mobilok képminősége és szolgáltatásai a mindennapos használatban bőven elegendők.

A Panasonic nemcsak saját kompakt fényképezőgépeinek piacát "gyilkolja", hanem a legigényesebbeket is egyre újabb modellekkel kényezteti. Tíz hónapja, egyéb újdonságok mellett, még mi is csak az FZ200-as úgynevezett bridge gépről írtunk (Több fényt! - Figyelő, 2013/46. szám), azóta azonban kijött az FZ1000-es is, amelybe már sokkal nagyobb, egycolos képszenzor és 25-400 milliméteres és igen fényerős (F/2,8-4-es) zoom optika is került, hogy az ultranagy felbontású (4K) videoképességekről ne is beszéljünk. Persze a Sony RX10-es modellje mellett ez a gép azért nem is akkora dobás, már ami az újdonságerejét illeti.

A teljes cikk a Figyelő hetilap 2014/39-ik számában található.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Házat nyomtatással!

A 3D-s nyomtatókkal egyre többet kísérleteznek immár az építőiparban is.

Kabátba költöző kütyük

Az IT és a ruhaipar találkozása

Itt a digitális káosz?

Az alkalmazások robbanásszerű megjelenésével és a telefonok tárolókapacitásának növekedésével egyre nagyobb körülöttünk a digitális zűrzavar.

top200