brusszel


Esztergomot tönkretette a politika

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2014.09.26  07:00   
mail
nyomtatás
Szlovákia legdélebben fekvő városa, Párkány az elmúlt években dinamikusan fejlődött. Esztergomot viszont padlóra küldte a politikai ellenségeskedés. Lerobbant épületek, omladozó városháza, félbehagyott beruházások. A Figyelő helyszíni riportja a két városról.
Ragyogó napsütésben suhanunk át autóval a Mária Valéria hídon Párkányra. A város építészetileg nem egy csoda - ahogy egy helybéli mondta, olyan, mint egy volt szovjet laktanya belülről. Mégis élet van itt, nyüzsgés. A polgármesteri hivatal felállványozva, renoválják. Alkalmi kalauzom, aki egyébként két éves kora óta Esztergomban él, s jól ismeri mindkét várost, sorra mutatja, mi minden szépült meg itt.

A központban körforgalom volt még pár éve. Mára az autókat kitiltották, sétáló övezetet alakítottak ki, a házakat felújították. Új boltok nyíltak, térköveket raktak le. Egy kellemes sétával öt perc alatt elérhető a Duna-part, ahol a mellvéd felújítva, s a mobilgátak csavarjainak is ott a helye, hogy ha jön az árvíz, a víz ne a városra zúduljon. A szemközti esztergomi partszakaszról messziről is látszik, hogy elhanyagolt, ha a Duna akár csak ötven centit emelkedik, beteríti a sétányt.

TÜZIJÁTÉK

A párkányiak jól tudják, hogy nem csupán saját településükre kell felhívni a figyelmet, ha látogatókat akarnak idevonzani, hanem a környező természeti szépségekre is. A város nyitó honlapján a Duna part olyan szögben van fotózva, hogy jól látszik rajta az esztergomi Bazilika is. De miért is ne hirdethetnék Esztergom nevezetességével együtt fürdőjüket, a VADAS-t, amely nyolc ezer fő befogadására képes, s Szlovákia egyik leglátogatottabb élményfürdője? A 11 ezres lélekszámú Párkány - Stúrovo szállodái az év nagy részében teltek, miközben Esztergomban fél-negyed házzal üzemel az a kevés szállás is, ami van.

„Párkánynak idegenforgalma van, Esztergomnak kultúrája, összefoghatna a két város, amire volt is példa az elmúlt években" - magyarázza kísérőm, Harvay Péter, akinek polgári foglalkozása informatikus, civilként azonban belevetette magát a közéletbe. Néhány évvel ezelőtt még Tétényi Éva polgármester stábját erősítette, ám amikor látta, hogy megfeneklenek a dolgok, felmondott. Azóta létrehozta az Eszterlánc Polgári Társulást és a Civil Hetest. Érdekesség, hogy előbbit Szlovákiában jegyezték be. „Annyi idő kellett hozzá, míg itt magával beszélgetek, s harmadannyi pénzből, mint amennyi Magyarországon egy egyesület alapításához kell" - érzékeltette, hogy északi szomszédainknál mennyivel gördülékenyebben mennek a dolgok.

Részletek a legfrissebb Figyelőben!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.