brusszel


Indul a Városi kertészek mozgalom

Figyelő Online
2014.09.24  14:02   
mail
nyomtatás
Október 3-áig jelentkezhetnek azok a 18-40 év közötti városi lakosok, akiknek van 7 négyzetméternyi területük, amelyen zöldséget szeretnének termeszteni - mondta Mikula Lajos, a fiatal gazdákat támogató Agrya ügyvezető elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. A jelentkezők támogatásra számíthatnak.
A program beleillik abba a tárca által támogatott sorba, amely segíti a rövid élelmiszer-ellátási láncot és a háztáji termelés újraindítását - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A miniszter kifejtette, 30-40 éve még természetes volt az, hogy a kertvárosokban, a ház körüli kertekben élelmiszert termeltek az ott lakók. Ez a tevékenység azonban visszaszorult, nem utolsósorban azért, mert olcsóbb megvenni az üzletben - az esetenként import - élelmiszert.Az egészséges - bio - élelmiszer iránti igény azonban visszahozza a kerti termesztést - vélte a miniszter, hozzátéve azt, hogy meg kell adni az ehhez szükséges tudást.

A Városi kertészek program elsődleges célja éppen a tudás átadása, amelyet télen négy napon át kapnak meg a programban résztvevők. A tavaszi ültetés után pedig folyamatos szaktanácsadásra számíthatnak - ismertette a részleteket Mikula Lajos.

Az első évben a fővárosra és a zöldségtermesztésre koncentrálnak, de később kibővülhet a program területileg és a terményeket illetően is - erről Daoda Zoltán, az Agro.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója beszélt a tájékoztatón. Eddig 15-en jelentkeztek a programra, amely 30 fővel indul, de túljelentkezésre számítanak.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.