brusszel


Most kezdődik csak az árverseny az energiapiacon

Figyelő Online - Sárvári Balázs
2014.09.26  17:17   
mail
nyomtatás
A nap és a szélenergia már árban is lenyomja a hagyományos erőműveket - bizonyítja a Lazard tanácsadócég költségelemzése.
A Kiegyenlített Energiaár Elemzés 8.0 verziója (2008 óta készítik el minden évben) a konvencionális és alternatív energiaforrások költségigényét hasonlítja össze. Eredményeik szerint a nap- ás szélenergia költséghatékonyságának javulása továbbra is kitart, s így már eléri a szén-, nukleáris erőművek (valamint ezek helyettesítői) generálta árakat. A tanulmány másik fő állítása, hogy (főként azon régiókban, ahol szűkösek az alternatív technológia alkalmazásának lehetőségei) kiemelt fontosságú a diverzifikált energiatermelés kérdése, valamint az ehhez igazított technológiai fejlesztések.

A fényelektromos (Solar Photovoltaic, PV) energiatermelés forradalmi fejlődésen megy keresztül, ami az árban is tartósan megmutatkozik. A becslések szerint a PV technológiák kiegyenlített energia költsége (Levelized Cost of Electricity, LCOE) közel 20 százalékot esett tavaly, és 80-at az elmúlt 5 évben.

A PV technológiák hagyományos energiahordozókhoz mért árelőnye részben azok folyamatos drágulásának köszönhető, továbbá annak, hogy nem részesülnek támogatásban. Ezen összegek nélkül a lakossági fényelektromos technológia továbbra is jelentősen drágább lenne a közösséginél. Ennél fogva felmerül a kérdés, hogy az extra pénzügyi források fejlesztik-e, vagy inkább torzítják az energiatervezést.

A szárazföldi szélerőművek is egyre olcsóbban képesek a termelésre. Esetükben a vezető technológiák LCOE-értéke 15 százalékot esett az elmúlt évben, és 60-at 5 éves viszonylatban. Ugyanakkor a tengeri szélerőművek még mindig dupla annyiból képesek csak termelni, azaz támogatások nélkül képtelenek megállni a helyüket a piacon.
Az akkumulátoros technológia továbbra is nagyon drága a piaci árakhoz képest, pedig potenciális kiegészítője lehet a szakaszosan elérhető energiaforrásoknak, mint a szél és a nap. Mindazonáltal a technológiai fejlődés 2017-re 40 százalékkal csökkentheti az akkumulátorok új generációijának költségeit is.

A hagyományos eljárások mindeközben számos kihívással szembesülnek, kezdve a magas abszolút és a mindig jelentős pótlólagos költségektől, a palagázzal vívott versenyen keresztül a politikai környezet bizonytalanságaiig.

A Lazard a világ egyik legjelentősebb pénzügyi tanácsadó és eszközkezelő cége. Az 1848-as megalapítását követően globális terjeszkedésbe fogott, s ma már világszerte 43 városban és 27 országban működik.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200