brusszel


A CEZ atomenergia-kockázatok nélkül venné meg a szlovák energiaszolgáltatót

Figyelő Online
2014.09.26  12:27   
mail
nyomtatás
A cseh CEZ energiaszolgáltató kész megvásárolni a Slovenske Elektrarne energiaipari vállalat többségi részesedését az Eneltől, ha a szlovák kormány felvállalja az atomenergia-fejlesztési beruházások kockázatait - számolt be pénteken a cseh Hospodarske Noviny napilap.
A lap Daniel Benest, a CEZ vezérigazgatóját idézve megszellőztette egyúttal azt is, hogy a CEZ a lengyel Energa áramszolgáltató vállalat többségi tulajdonrészének megvásárlása iránt is érdeklődik.

A CEZ szóvivője Ladislav Kriz megerősítette a Slovenske Elektrarne megvásárlásának feltételeire tett vezérigazgatói nyilatkozatot. "A kockázatot meg kell osztani a potenciális vásárló, a horvát kormány és az Enel között" - fogalmazott. A Slovenske Elektrarne jelenleg 3,8 milliárd eurós beruházással két blokkal bővíti a Mohi (Mochovce) atomerőművet. A CEZ augusztus végén jelentette be, hogy kész tárgyalásokba bocsátkozni a Slovenske Elektrarne többségi, 66 százalékos részesedésének megvásárlásáról az olasz Enel energiaipari konszerntől. A szlovák állam 34 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Slovenske Elektrarne vállalatban és szintén szándékában áll megemelni részesedését.

A CEZ vezérigazgatója és a szlovák gazdasági miniszter a héten személyes találkozón egyeztetett az ügyben - erősítette meg Ladislav Kriz.A CEZ szóvivője a lengyel Energa többségi részesedésének a megvásárlását is a lehetőségek egyikeként említette meg, hozzátéve, hogy a két akvizícióra egy időben valószínűleg nem kerülhet sor.

A lengyel kincstárat, az Energa többségi tulajdonosát a Hospodarske Noviny nem tudta megszólaltatni az ügyben. Lengyelország az Energa 34,2 százalékos részesedését decemberben vitte tőzsdére 2,4 milliárd zloty kibocsátás keretében.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.