brusszel


Robusztus GDP-növekedést vár Közép-Európában a Raiffeisen

Figyelő Online
2014.09.30  15:44   
mail
nyomtatás
Robusztus gazdasági növekedést jelez az idei évre a közép-európai régióban az osztrák Raiffeisen Bank International AG (RBI) gazdaságkutató intézete, a Raiffeisen Research (RR) konjunktúra elemzésében.
"Vegyes kép tárul elénk a kelet-közép-európai (CEE) régióban. Közép-Európában (CE) változatlanul robusztus GDP-növekedésre lehet számítani. Lengyelországban 3,1, Magyarországon 3, Szlovákiában 2,7, a Cseh Köztársaságban 2,6 százalékra. Összességében az egész CE-régióban 3 százalékos GDP-növekedésre számítunk az idén és 2015-ben" - mondta Peter Brezinschek, a Raiffeisen Research vezető elemzője a negyedik negyedévre készült „Strategie Österreich & CEE” című tanulmány bemutatásán.Az RR a délkelet-európai térségben (SEE) viszont nagymértékben csökkentette növekedési előrejelzését. Romániában a belföldi beruházások második negyedévi kiábrándító mértékű visszaesése miatt az idei növekedési előrejelzést 3,5 százalékról 2 százalékra kellett visszafognia.

A horvát és a szerb gazdaság változatlanul gyengélkedik az RR szerint. Horvátország 2015-ben sem tér vissza a növekedési pályára, immár sorban a hetedik éve - írja az elemzés. Az SEE-régióra vonatkozóan az RR az idei GDP-növekedési előrejelzést 1,2 százalékra, a jövő évit pedig 2 százalékra csökkentette a korábbi 2, illetve 2,9 százalékról.

Peter Brezinschek hangsúlyozta, hogy a régió országainak többségében jóval nagyobb az euróövezeti gazdasági trendek nemzetgazdasági befolyása, mint az oroszországi üzleti kapcsolatoknak. "Oroszország és Ukrajna kilátásai változatlanul borúsak, ezért mindkét ország GDP-növekedési előrejelzését csökkentenünk kellett. Oroszország esetében az idei évre 0,3 százalékos GDP-csökkenést, 2015-re pedig 0,5 százalékos növekedést várunk. Ukrajna kénytelen lesz regionális és gazdasági struktúrájának átalakítására összpontosítani erőfeszítéseit. Az idén ezért a GDP 7 százalékos, 2015-ben pedig 2 százalékos visszaesése valószínűsíthető" - mutatott rá Peter Brezinschek, a Raiffeisen Research vezető elemzője az intézet negyedik negyedéves gazdasági elemzésében.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.