brusszel


Az Apple szemétbe küldi a kártyákat

Figyelő Online - Halaska Gábor
2014.10.03  16:43   
mail
nyomtatás
A bankkártyák jövője: az új, egyelőre csak Amerikában elérhető Apple Pay mobil-telefonos kártyarendszer villámgyorsan tarolhat - állítja cikkünk szerzője, Báti Márton, aki a régió egyik meghatározó fizetési szakértő cégének, a B-Payment Zrt.-nek a vezérigazgatója.
Az Apple a számítástechnika, a zeneipar és a mobiltelefónia átalakítása után a fizetési piacok megreformálását tűzte zászlajára a napokban bejelentett Apple Pay (Ha iphone-os vagy, fizess! - Figyelő, 2014/38. szám) révén. Új, 6-os iPhone-unk vagy Apple Watch okosóránk segítségével berögzítve érintésmentes fizetési eszközként használhatjuk okostelefonunkat vagy óránkat a bolti POS-terminálokon.

Szakmai berkekben lassan tíz éve tart a vita a mobilszolgáltatók és a bankok között arról, hogy kinek is a hitbizománya a telefonnal való fizetés. Értsd: ki keres rajta többet. Előbbiek szerint ez az ő területük - ilyen alapon működik a mobilos parkolás -, míg a hitelintézetek azt mondják, hogy ehhez ők értenek igazán, ők állnak közvetlen kapcsolatban a kereskedőkkel. Ebben a vitában fontos mérföldkő az Apple Pay, amely egyelőre csak Észak-Amerikában érhető el.
Mielőtt az Apple új megoldását elemeznénk, érdemes megvizsgálni, miért kell nekünk telefonos fizetés, és mi szükséges ahhoz, hogy sikeres legyen egy megoldás.

Miért jobb okostelefonon fizetni, mint kártyával?


Interaktivitás
A plasztiklapos fizetés unalmas, egyirányú tevékenység. Egy mobilos alkalmazással ez interaktívvá tehető, könnyen kapcsolható hozzá hűség- vagy kedvezményprogram. Azonnali visszajelzés adható a költésről, egyenlegről (a világon nem mindenütt elterjedt az SMS-visszaigazolás).

Népszerűség
Egyre több fiatalnak van okostelefonja, míg a nekik szóló kártyás programok nem a legsikeresebb banki termékek.

Csalók elleni védelem
Több kutatás szerint a legtöbb ember 10 percen belül észreveszi, ha hiányzik a mobilja, míg a plasztiklap esetében ez órákba is beletelhet. Ez nagyban növeli annak az esélyét, hogy megakadályozzuk a visszaéléseket, hiszen lényegesen kevesebb idő telik el a lopás és a kártya letiltása között, és a telefonunkra általában jobban is vigyázunk.

Kényelem
A mobil mindig a kezünk ügyében van, míg a kártya a tárcánk, a táskánk mélyén.

Mi kell egy sikeres megoldáshoz?
Könnyű kezelhetőség
A legtöbb eddig ismert telefonos megoldás bonyolult, szolgáltatói regisztrációhoz kötött (sok esetben még magát a SIM kártyát is cserélni kellett a telekommunikációs cég ügyfélszolgálati pontjain), lassú megoldás volt, a fizetéshez egy alkalmazást kellett futtatni, jellemzően külön bejelentkezést követően. Az Apple Pay ezeket szükségtelenné teszi.

Biztonság
A bankkártyák esetében a plasztiklapokba épített chip és PIN kód közös használata nagyon magas szintű biztonságot jelent. Normál körülmények között (POS-terminálos használatkor) szinte lehetetlen ezzel visszaélni. Az eddig ismert mobilos megoldások esetében nem vagy nagyon bonyolult módon volt csak lehetőség a PIN kód megadására, ez nagymértékben rontotta a vásárlói élményt.

Széles körű felhasználhatóság
Magyarországon mintegy százezer helyen lehet bankkártyával fizetni. Az eddig ismert mobilos alkalmazások ennek a töredékét sem tudták felmutatni, hiszen nem a már megszokott (POS-terminálos) infra-struktúrára épülnek, hanem attól függetlenül akarnak működni.

Milyen az Apple rendszere?
A cég megoldása megfelel a fenti fontos kritériumoknak. Az Apple nem új szereplő a fizetési piacon, hiszen az iTunes alkalmazásboltjában több mint 500 (!) millió felhasználó kártyaadataival rendelkezik. Várható volt, hogy az univerzális fizetési megoldásában ezt fel is használja.

A cikk további részei előfizetőknek érhető el, vagy a Figyelő 2014/40-ik lapszámában olvasható csütörtöktől.


 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200