brusszel


Budapest Tel-Avivtól tanul

Figyelő Online - Turcsán Tamás
2014.10.03  16:07   
mail
nyomtatás
Egy hétig minden a startupokról szólt a Szilícium-völgy közel-keleti megfelelőjében, Tel-Avivban szeptember végén. Az idén először magyar feltörekvő cégek is csatlakoztak az eseménysorozathoz, amelynek Rubik Ernő volt a díszvendége.
Izraelben a Rubik-kockáról - meglepő módon - mindenki tudja, hogy magyar, ezért az idei hatalmas startupos seregszemlére, a DLD Fesztiválra látogató világhírű feltalálót és a magyar delegáció bemutatóját kiemelt figyelem kísérte. A közel-keleti ország legnagyobb exportcikke az innováció, ezt ünneplik minden ősszel a fesztiválon. Persze a startupősz Izraelben egészen mást jelent, mint mifelénk, és közel sem csak a melegebb időjárás miatt. Az ország a Szilícium-völgy nyomdokain halad: nagyjából 5000 (!) startupot mutathat fel, s ezek egy része a rendezvényen is megmutatja magát.

A fesztivál egyik fő attrakciója a megszokott kerekasztalok és előadások mellett az, hogy a város is bekapcsolódik a programba, és a legnagyobb sétálóutca környékén található éttermek nem kevesebb mint 28-féle különböző minikonferenciának (meetupnak) adnak teret egyidejűleg. A Tel-Avivban amúgy is aktív startupélet egy hétig teljesen nemzetközivé válik, a világ minden tájáról érkeznek befektetők és startupperek, hogy találkozzanak az izraeli inkubátorokban és akcelerátorokban felnövekvő legújabb tehetségekkel.


Az először ideérkezőket a szokatlanul kozmopolita város felhőkarcolókkal és csodálatos tengerparttal kápráztatja el, ahol a rengeteg étterem, kávézó, kisbolt és üzlet a vállalkozói kultúra virágzását mutatja. Pár nap alatt is megtapasztalható az a lelkesedés és pozitív attitűd, amely az izraeli startupok sikerének az egyik alapja. Bőven van mit tanulnunk, mivel az itt születő projektek többsége egész más logikával alapozza meg a sikerét, mint a magyarok. Az országban több mint 20 éve működő inkubátorhálózatot és a startupperek tehetségét dicséri, hogy az izraeli ökoszisztéma 100 feletti amerikai tőzsdei bevezetéssel büszkélkedhet. A legnagyobb exitet eddig a Waze hozta össze, 1,3 milliárd dollárért a Google vásárolta fel a céget (a néhány ismertebb startupot lásd külön). Nálunk ez a szám kettő - az EPAM és a LogMeIn révén -, pedig Magyarország több mint négyszer akkora, mint Izrael, a népessége pedig közel kétmillió fővel nagyobb.

„A kutatás-fejlesztés és az innováció tekintetében legalább három olyan terület van, ahol érdemes odafigyelnünk Izraelre és szoros kapcsolatokat kiépíteni. Számos olyan megoldást dolgoztak ki és működtetnek hatékonyan, ami sok országnak mintát adott" - mondja a Figyelőnek Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese. Az Izraelben korábban tudományos és technológiai (TéT) attaséként dolgozó szakember kifejti: „Az EU Jeremie programját az Izraelben 1993-ban indított Jozma mintájára alakították ki, az 1991-ben indított helyi technológiai inkubátorprogramot pedig többek közt átvette Finnország és Szingapúr, s mi is ez alapján terveztük meg a Gazella programot. Nagyon figyelemreméltó az izraeli egyetemek és kutatóintézetek technológiatranszfer-tevékenysége, amelyben az egész EU-nak hatalmas a lemaradása."

További részletek a Figyelő 2014/40-ik számában vagy előfizetői hozzáféréssel olvashatók.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200