brusszel


Vizet aranyáron

Figyelő Online - Maria Petrova
2014.10.03  17:01   
mail
nyomtatás
„A befektetők és a multik számára semmi sem túl drága", skandálja El Salvador lakossága tiltakozva a vízkészletüket szennyező, majd az államot 300 millió dollárra perelő aranybányászok ellen - számol be a globális gazdaság adta lehetőségekkel visszaélő vállalkozók és a helyi érdekek közti konfliktusról Diana Anahi Torres-Valverde.
Közel 30 éve a wisconsini Commerce Group Corp megvásárolta a San Sebastian partján fekvő aranybányát, aminek következtében az egykor tiszta folyó vize egészen besárgult. A szennyező anyagok főként vesebetegséget okoznak mindazoknak, akik a folyó vizéből isznak.

Ebből az élményből merítve idén szeptember 15-én már tüntetők gyülekeztek a Világbank kirendeltsége előtt, hogy megelőzzék, hogy legnagyobb folyójuk is hasonló sorsra jusson. Támogatóik hosszú sorában ott található többek között az Institute for Policy Studies, az Oxfam America, az AFL-CIO, a Teamsters, a Friends of the Earth, a Sierra Club és a Council of Canadians is.
Az aranybányászat valójában távolról sem olyan környezetbarát tevékenység, mint ahogy a legtöbb ismertető könyvből látszik.

Toxikus anyagokkal folyik a kitermelés, például cianiddal, ami elválasztja egymástól a kőzetektől az aranyat - végül aztán továbbcsorog, és a természetes vizekbe kerül. Mindamellett csupán a kitermelés vízigénye is óriási terhet ró El Salvadorra, ahol a vízkészletek szűkössége az egyik legsúlyosabb probléma Közép-Amerikában.

Végül a hivatalok meghátráltak az ellenállás érvei előtt és visszautasították az újabb bányaengedély kiadását. Itt kellene végződnie a történetnek, ám sajnos vannak fejlemények.

Az OceanaGold nevű ausztrál-kanadai bányatársaság 300 millió dollárra perelte be a kormányt, mondván, ha nem adják meg a jogokat, térítsék meg a profitveszteségüket.

A védelem mellett felhozott legfontosabb érv, hogy az ország döntése a vízkészletek védelmén alapul. A felszíni vízkészlet 90 százaléka már szennyezett, és a 6,3 millió lakosságú ország népessége felének ellátása függ a Lempa folyótól.

„Hagyjon föl a perrel az OceanaGold és menjen haza; a Világbank pedig szüntesse meg a jelenlegi bíróság működését, mert az csak konzerválja a szegénységet és lábbal tiporja az alapvető jogokat és a demokráciát" - foglalta össze John Cavanagh, az Institute for Policy Studies igazgatója a jelenlegi tüntetések üzenetét.

Diana Anahi Torres-Valverde az Institute for Policy Studies szakértője.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200