brusszel


Erőtlenek erejével

Figyelő Online - Meixner Judit
2014.10.03  17:17   
mail
nyomtatás
Libanon pluralista, mértékletességen és elfogadáson alapuló társadalma, melyben a síiták, szunniták és keresztények a békés együttélésre törekszenek, a múlt hónapban sikerrel harcolt az Iszlám Állam csapataival szemben. A libanoni politikai rendszer hiányosságainak ellenére mintául szolgál a kulturális diverzitás fenntartására, valamint a radikális és bizonytalan rendszerek visszaszorítására - írja Kim Ghattas és Marwan Muasher a Project Syndicate-en.
Libanon sikeresen hárította el az Iszlám Állam (IS) támadását a szíriai határhoz közel eső Arsal községben. A libanoni csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek ugyan, de a szíriai menekülttáborokban tevékenykedő fegyvereseket visszavonulásra kényszerítették. A sikert látva a libanoni hadsereget nemzetközi segélyekkel támogatják, így ha szükséges a hadsereg készen áll az Iszlám Állammal szembeni harcra.

Libanon nem rendelkezik közös nemzeti identitással, és az állami intézményrendszerek kiépítettsége, hatékonysága is alacsony. A politikai működés megbénult a szíriai polgárháborúval kapcsolatos nézeteltérések és az azt követő határok menti zavargások következtében. Az országnak május óta nincs elnöke, a parlament nem működik, a kormány gyakorlatilag tehetetlen, azonban amikor az Iszlám Állam fenyegette az ország biztonságát, a pártok, civil szervezetek és a média egyként lépett fel a veszély elhárítása érdekében. A média nem biztosított platformot a szélsőséges szervezet számára és művészfesztiválokon hirdették az IS radikalizmusát, valamint a libanoniak szembenállását az erőszakkal. A hadsereget ennek köszönhetően erősen támogatja a közvélemény.

Az állam gyengesége paradox módon hozzájárul a civil társadalom erősségéhez. A legtöbb arab országgal ellentétben, Libanonban egyik vallás sem rendelkezik meghatározó többséggel. A síiták és szunniták egyaránt igyekeznek szövetkezni a keresztény közösséggel, felismerve annak jelentős politikai és szociális szerepét. A különböző vallási felekezetek felismerték, hogy Libanon kulturális nyitottsága és sokszínűsége tette lehetővé az ország számára, hogy átvészelje a 15 éves polgárháborút, a szíriai és iraki megszállást és legutóbb az IS fenyegetését.

Ma Libanont a nyüzsögő, kozmopolita környezet jellemzi, ami egykor az egész térségről elmondható volt. Ezt érzékeltetik világszinten például Elie Saab világhírű designer ruhái, vagy Lamia Joreige modern művészete.

Azonban az ország inspiráló környezetére nyomásként nehezedik a hatalmas adósságállomány, a vidéki szegénység és új problémaként több mint egymillió szíriai menekült. A menekültek tömege feszültséget generál a fogadó országban, a társadalom egysége veszélybe kerül, így akár az Iszlám Állam számára is megteremti a lehetőséget a terjeszkedésre. Hogy Libanon megküzdhessen ezzel a krízissel nemzetközi támogatásra van szüksége. Eddig a szükséges segítség csupán 40 százalékát kapta meg az ország.

Amennyiben Libanon képes az újabb krízist a kulturális sokszínűségének és plurális rendszerének köszönhetően átvészelni, a politikai helyzet stabilitásának megteremtésére is kedvezőek a kilátásai. Ez a nemzetközi közösség számára is példaértékű lenne, bizonyíték, hogy egy nemzet nem csak katonai, vagy politikai hanem kulturális értékeire támaszkodva is fennmaradhat. A Közel-Keleten a Libanon nyújtotta irány meghatározóvá válhat a jelenlegi krízis leküzdése, majd a stabil társadalom megteremtése során.

Marwan Muasher Jordánia korábbi külügyminisztere és miniszterelnök-helyettese.

Kim Ghattas a BBC riportere.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: LibanonISISharc

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200