brusszel


A német jegybankelnök ismét kritizálta az EKB-t

Figyelő Online
2014.10.05  15:46   
mail
nyomtatás
Jens Weidmann, a német jegybank, a Bundesbank elnöke egy vasárnapi interjúban ismét kritizálta az Európai Központi Bankot (EKB), mert az eszközfedezetű értékpapírok (ABS) vásárlásba kezd.
A Bundesbank elnöke szerint (aki az EKB Kormányzótanácsának tagja is) elképzelhető, hogy az adófizetőknek kell viselniük a rossz hitelek miatti kockázatokat.

Jens Weidmann szerint lehetséges, hogy az EKB túl drágán vesz "gyengébb minőségű" értékpapírokat. Szerinte a vásárlások áthárítják a hitelkockázatokat a magánbankoktól a jegybankra és az adófizetőkre, anélkül, hogy ezért "megfelelő kompenzációt" kapnának.

Az ABS-ek hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, amelyek értéke és hozama az alapul szolgáló mögöttes eszközök összességéből származik. A tervek szerint az euróövezeti kis- és közepes vállalatoknak nyújtott hiteleket értékpapírosítanák, és az EKB ezekből vásárolna.

Jens Weidmann hangsúlyozta, hogy az eurózóna nem tudja javítani versenyképességét egyszerűen az euró leértékelésével, mert a devizaleértékelési versenynek a végén csak vesztesei lesznek.

A Bundesbank elnöke azután szólalt meg, hogy az EKB csütörtökön bejelentette, hogy a negyedik negyedévben fedezett adósság (covered bonds) és ABS-vásárlásba kezd.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.