brusszel


A főváros partnernek tekinti a BKIK-t

Figyelő Online
2014.10.07  15:05   
mail
nyomtatás
A főváros vezetése partnernek tekinti a kamarákat, így a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát (BKIK) is - jelentette ki Tarlós István főpolgármester kedden a BKIK ünnepi küldöttgyűlésén, Budapesten.
A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a BKIK története során mindig fontos szerepet játszott a város életében, Budapestnek pedig kitüntetett szerepe van: például itt zajlik az ország pénzügyi tevékenységének mintegy 70 százaléka, a Magyarországra látogatók kétharmada a fővárosba jön.

Szatmáry Kristóf, a BKIK elnöke kiemelte, hogy a Közép-Magyarország régió, benne Budapest az ország GDP-jének 40-45 százalékát, a turizmus, a vendéglátás, a kereskedelem 50-55 százalékát adja, a magyarországi tőkebefektetések jelentős része itt valósul meg, a kutatás-fejlesztés-innováció tevékenység 70 százaléka a fővárosban és Pest megyében koncentrálódik, a startup cégek 80 százaléka e régióból indult el.

A Kamarai Napok záróeseményeként megtartott ünnepi küldöttgyűlésen Tarlós István úgy vélte, nem lehet eltekinteni attól, hogy Magyarországot három fő nevezetesség - Budapest, Balaton és Puskás Ferenc - alapján ismeri a világ.A főpolgármester szólt arról is, hogy több lépcsőből álló programja van. A 2030-ig szóló hosszú távú városfejlesztési koncepció iránymutatást tartalmaz, a középtávú tervekben szerepel egyebek között a Duna part rendezése, a barnamezős övezet visszaszerzése a város számára, a szociális városrehabilitációs program, a településfejlesztési stratégia pedig projektlistát tartalmaz preferencia-sorrend nélkül.Tarlós István hangsúlyozta, összefonódik a város és a kamara érdeke a középtávú programokban, ezek kivitelezésben a magyar vállalkozóknak fontos szerepet kell kapniuk, a szociális városrehabilitációs program pedig gazdaságélénkítést is szolgál.

A város és a kamara céljai megegyeznek, a kamara számíthat a városra, a város is számít a kamarára, s ha több fejlesztési pénzt tudnak a városnak megszerezni, ezzel a kamara tagsága jól járhat - jelentette ki a főpolgármester, aki bízik abban, hogy győzelme esetén az együttműködés folytatódik.

A küldöttgyűlésen átadták a kamarai elismeréseket, köztük a Főváros Gazdaságáért-díjat, amelyet Tarlós István főpolgármester és Szatmáry Kristóf adott át Krupp Józsefnek, a CBA igazgatósági tagjának, Csányi Sándornak, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának, és Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének.Az idén először ítélték oda a Kamarai Életmű-díjat, amelyet Drimál István, a BKIK elnökségi tagja, a gazdasági és szolgáltató tagozat elnökhelyettese, a tanácsadó osztály elnöke vett át Szatmáry Kristóftól.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.