brusszel


Magyarországnak sem mindegy - Bajban a német gazdaság?

Figyelő Online
2014.10.08  11:02   
mail
nyomtatás
Az ipari kibocsátás visszaesése, rossz foglalkoztatási adatok és gyengülő fogyasztói bizalom - a legutóbbi adatok elbizonytalanították a német gazdaságba vetett hitet. A közgazdászok véleménye azonban megoszlik arról, valójában mennyire is gyenge ez a gazdaság.
Az ipari termelés kedden jelentett nagymértékű visszaesése mellett az elmúlt hetekben hanyatlott a fogyasztói bizalom és a német versenyképesség is. A rossz híreket tetőzték a vártnál gyengébb munkaerőpiaci adatok is.

Recesszió?
A termelési adatok „csalódást okoztak" mondta a Local munkatársának Joachim Scheide, a Kieli Gazdaságkutató Intézet (IFW) képviselője. "Senki sem várta, hogy a termelés ennyire visszaesik augusztusban" - mondta. „Ez azt jelentheti, hogy a GDP a harmadik negyedévben zsugorodik és a negyedikben csak kevéssé nő" - tette hozzá.

A második negyedévben szintén csökkent a gazdaság 0,2 százalékkal, így egy újabb csökkenés technikai recesszióba sodorhatja az országot.

„Az ipari termelés augusztusi nagymértékű visszaesése lényegében azt bizonyítja, hogy a német ipar újra recesszióba süllyedt" - mondta Jonathan Loynes, a Capital Economics munkatársa. A termelési adatok mellett további rossz hír, hogy az ipari megrendelések állománya a Destatis hétfői számai szerint augusztusban 5,7 százalékkal csökkent. Ez a legnagyobb visszaesés 2009 óta. „Ezek az adatok nem sok jót sejtetnek a következő hónapokra" - mondta Scheide.

Csak egy egyszeri hatás?
Más gazdaságelemzők ugyanakkor óvatosabbak. Andreas Rees, az UniCredit képviselője például kijelentette: „nincs ok arra, hogy újra a falra fessük a recesszió nagy R-betűjét."

„Az autóipar leállásaiban nagy szerepet játszott a később elkezdődött iskolai szünidő", ami lényegében egy technikai visszaesést okozott az adatsorokban" - fogalmazott, hozzátéve, hogy „a német ipar veszít lendületéből a következő hónapokban, ahogyan azt az üzleti közérzet már jelzi, de szakadékról szó sincs."

A Natixis közgazdásza, Johannes Gareis azonban azt mondta, hogy az iskolai szünidő hatása „nem ad teljes magyarázatot a gyengeségre." „A német gazdaság meghatározó növekedési íve nagyon lelassult".

Scheide másfelé mutogat a probléma gyökerét illetően. Szerinte az Oroszország ellen, Ukrajna miatt hozott európai szankciók és a kereskedelmi partner-országok gazdaságainak gyengesége hibáztatható a kialakult helyzetért.

„A német gazdaság alapvetően jó állapotban van" - mondta. Ami befolyásolja az üzleti hangulatot és nyomást gyakorol a napi tevékenységre, az a világgazdaság és a nemzetközi politikai élet bizonytalansága. Különösen kiábrándító, hogy Európa nagy országai, Franciaország és főleg Olaszország,növekedés helyett lényegében stagnálnak".

Az adatok azt mutatják, hogy a külföldi ipari megrendelések augusztusban 8,4 százalékkal, a Németországon belüliek pedig csak 2 százalékkal csökkentek.

Merre tovább?
Scheide lát kedvező jeleket, amelyek segíthetnek, hogy Németország kimásszon a gödörből.

"A rendszerben van komoly hajtóerő, különösen a rendkívül alacsony kamatszint, amely középtávon ösztönözni fogja a gazdaságot".

Az Európai Központi Bank (ECB) soha nem látott alacsony szintre csökkentette a kamatokat és azt is megígérte, hogy pénzt pumpál a gazdaságba.

Loynes azonban azt mondta, hogy „igény volt arra, hogy az ECB és a német kormány jóval nagyobb politikai támogatást adjon az eurozóna legnagyobb gazdaságának".

A német kormányt folyamatosan sürgették, hogy rekord adóbevételeiből indítson új beruházásokat és költsön többet. Ez azonban komoly politikai fordulatot jelentene Angela Merkel kancellár és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter részéről.


Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.