brusszel


Robotokkal pótolják a nyugdíjba vonuló dolgozókat

Figyelő Online
2014.10.08  12:57   
mail
nyomtatás
A Volkswagen reméli, hogy több robotot tud munkába állítani, amelyek pótolni fogják az egykori nagylétszámú generáció nyugdíjba vonuló dolgozóit, mondta hétfőn a Süddeutsche Zeitungnak a társaság humánpolitikai főnöke.
A következő 15 évben körülbelül 32 ezer alkalmazott hagyja el Németország legnagyobb autógyártóját, olvasható a lapban Horst Neumann írása.

„Ma már megoldható, hogy a gyakornokok munkájának kiegészítéseképpen több dolgozót pótoljunk robotokkal" - írta a cikkben, hozzátéve, hogy nincs elég fiatal munkaerő mindazok helyettesítésére, akik a következő években nyugdíjba vonulnak.

„A német autóiparban a munkaerő költsége több mint 40 euró óránként, a kelet-európai munkabér 11 euró, Kínában még mindig kevesebb mint 10 euró, írta Neumann.

„A robotokkal végzett autó-összeszerelő munka költsége jelenleg körülbelül 5 euró óránként. A következő generációs robotok megjósolhatóan még olcsóbbak lesznek. A lehető legjobban ki kell aknáznunk ezt az árelőnyt."

Szakértők szerint az európai autógyártás visszaeséséért a munkaerőhiány a felelős.

A robotok beállítása azonban nem jelenti azt, hogy a fiataloknak kevesebb munkahely jut a világ második legnagyobb autógyártójánál. A több robot nagyobb keresletet támaszt a képzett klasszikus gépipari szakmunkások és a szoftver fejlesztők iránt.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: robotnyugdíj

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.