brusszel


Melyik országban vannak a legjobb egyetemek?

Figyelő Online
2014.10.08  13:18   
mail
nyomtatás
Hat török egyetemet sorol fel az a lista - The Times Higher Education World University Rankings - amelyet a világ legjobb 400 egyetméről állítottak össze az idén. A Közel Keleti Műszaki Egyetem (ODTÜ) pedig bekerült a legjobb 100 közé.
Az ODTÜ idén a világ 85. legjobb egyetemének címét nyerte el, jelentősen előretörve a 201-250 közötti helyezési kategóriából, amelybe a 2013-2014-es eredmények alapján sorolták.

Az ODTÜ-t a Boğaziçi University követi, amely a 139. helyen vézett. Az Isztambuli Műszaki Egyetem a 165. lett, a Sabaci Egyetem pedig a 182.

A Bilkent University a 201-250 közötti kategóriába került, míg a Koç University helyezése a 301-350-ös csoport. Mindez a legjobb 400 közötti török egyetemek számát hatra növelte.

A Bilkent és a Koç egyetemek ugyanakkor „a világ legjobb fiatal egyetemeinek" rangsorában a 31. és a 41. helyezést érték el.

Ebben az évben a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) nyerte el a világ legjobb felsőfokú tanintézete címet, a negyedi egymást követő esztendőben. A második és a harmadik helyen Harvard és Oxford végzett.

Az Egyesült Államok továbbra is a lista meghatározója, hetet megszerezve a legjobb 10 helyzezés közül. A legjobb 100 intézmény közül 45 amerikai. Az Egyesült Királyság a második, 11 egyetemmel a legjobb 100 - on belül.

A legjobb 100-as lista további szereplői között található Hollandia, Németország, Ausztrália, Kanada, Svájc, Svédország, Dél - Korea, Szingapur, Japán, Hong Kong, Franciaország, Kína, Belgium és Olaszország felsőfokú intézménye.

A The Times Higher Education World University Rankings 2014-2015 a világklasszis egyetemek valamennyi alapvető tevékenységét alaposan értékeli, beleértve az oktatást (a megszerezhető pontszámok 30 százaléka) a kutató munkát (30 százalék) a tudás - transzfert (30 százalék) a szakmai tevékenység bevételi szintjét (2,5 százalék) és a nemzetközi megítélést (7,5 százalék).
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.