brusszel


Lengyelország csökkentené az IMF-nél meglévő rugalmas hitelkeretét

Figyelő Online
2014.10.12  16:47   
mail
nyomtatás
A különböző külső kockázatok nem növelték meg a hiteltörlesztési költségeket, Lengyelország ezért a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) megnyitott rugalmas hitelkeret (felxible credit line, FCL) csökkentésére készül - közölte Mateusz Szczurek pénzügyminiszter a lengyel PAP hírügynökséggel.
A miniszter elmondta, hogy az FCL 25-33 százalékos csökkentése jöhet szóba, bár döntés még nem született a kérdésben.

Rámutatott, hogy az olyan kockázati tényezők, mint a Fed mennyiségi monetáris lazító programjának a kivezetése és az ukrajnai válság, vagy az euróövezeti gazdasági lassulás egyáltalán nem növelték meg Lengyelország hitelfinanszírozási költségeit és pénzügyi stabilitását sem sodorták veszélybe.

"Ennek tükrében felesleges lenne fenntartani a rugalmas hitelkeret jelenlegi mértékét" - mondta a miniszter. Az IMF 2013 januárjában hosszabbította meg két évvel Lengyelország hozzáférését a 22 milliárd SDR (25,88 milliárd euró) rugalmas hitelkerethez. Lengyelország 2009 májusa, az FCL megnyitása óta készenléti intézkedésnek tekintette a hitelkeretet és nem élt a hitelfelvétel lehetőségével.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.