brusszel


Rengeteg turista áraszthatja el Magyarországot

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2014.10.17  07:00   
mail
nyomtatás
Vadonatúj vezetői csapattal vág neki a 2014-2020-as európai uniós ciklusnak a turisztikai ágazat, az új menedzsment merész álmokat sző, nem ok nélkül.
Egyértelmű siker volt, és sokat is hozott a magyar turizmus konyhájára Tony Curtis hollywoodi színészlegenda. Őt tizenegy évvel ezelőtt, 2003-ban az akkori külügyi és turisztikai vezetés nyerte meg, hogy népszerűsítse az Egyesült Államokban Magyarországot. Tony Curtis ígéretéhez híven eljött, mosolygott a Gerbeaud cukrászdában, csinos lányokat kergetett, forgattak vele a Vásárcsarnokban, a Dohány utcai zsinagógában, vidéki boros pincékben. A 30 másodperces spotokat a legnagyobb amerikai televíziós csatornákon vetítették 2004 tavaszán. Szakmai felmérések szerint a reklámfilmek 15-16 százalékos forgalomnövekedést, 2004. novemberig 80 milliárd forint többletbevételt eredményeztek. Terveznek-e hasonló attraktív ország imázs kampányt? - tudakoltuk a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárságától, ám lapzártánkig nem érkezett válasz. Az ágazat az utóbbi években kiugró eredményeket produkál. Budapest belvárosi kerületeiben hömpölyögnek az orosz, német, osztrák, olasz, angol turisták, számos bolt kirakatába került ki a „mü gavarim parusszki" felirat. Az angol annyira magától értetődő, hogy nem is jelzik. A KSH adatai is azt mutatják, hogy folytatódik a látogatók számának növekedése. (Lásd keretes anyagunkat.) Ehhez képest mégis személycserékre került sor az ágazat élén bő egy hónappal ezelőtt.

ELSŐ SZÁMÚ IPARÁG
„Együtt a csapat"- így mutatta be Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár a szektor új irányítóit. Ruszinkó Ádámot, az NGM új helyettes államtitkárát és Faragó Pétert a Magyar Turizmus (MT) Zrt. új vezérigazgatóját. Ruszinkó az első Orbán kormány idején már dolgozott államigazgatási szinten ezen a területen, s azóta sem szakadt el az ágazattól. Szakmai forrásaink egyértelműen jó választásnak minősítették kinevezését.

Az MT Zrt. új vezére sem ejtőernyős, korábban a Nemzeti Külgazdasági Hivatalnál (HITA) tevékenykedett. Újdonság, hogy a szektor irányítása egy kézbe került, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elveszítette felügyeleti hatáskörét az MT Zrt felett. Immár kizárólag a nemzetgazdasági tárca gyakorol minden kontrollt. Sajtóhírek szerint a szervezeti váltás miatt kellett mennie Faragó Péter elődjének, Denéné Tóth Mariannak, akit Németh Lászlóné nevezett ki. Ruszinkó Ádám pedig Matolcsy emberét, Horváth Viktóriát váltotta a helyettes államtitkári székben.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.