brusszel


Innovatív segélyprogram

Figyelő Online - Meixner Judit
2014.10.17  17:59   
mail
nyomtatás
A világ legfiatalabb országában, Dél-Szudánban 2013 decembere óta polgárháború dúl. A háborús körülmények közepette a piacok és boltok ellátottsága szűkös, a kereskedelem visszaesett, az alapvető termékek beszerzése is nehézséget okoz. A piac azonban nem csupán gazdasági, hanem alapvetően közösségi tér. Nem csupán a fellendüléshez járul hozzá azzal, hogy a háborús időszakban is megélhetést nyújt, hanem mindeközben fenntartja a közösséget is. E felismerésre alapozva a Mercy Corps új segélyprogram célja a piacok helyreállítása Dél-Szudánban - írja Mohammed Qazilbash a dél-szudáni Mercy Corps program igazgatója.
A véres polgárháború kirobbanása Salva Kiir elnökhöz köthető, aki elbocsátotta kormányát és elnökhelyettesét puccsal vádolta. A krízis etnikai kérdéssé alakult, a dinka és nuer csoportok közötti ellentét formájában alakult ki a két szembenálló etnikai csoport.

A konfliktus a jelentős emberáldozat mellett sokak számára a megélhetés elvesztését jelentette. Sok kereskedő felhagyott az üzlete üzemeltetésével, a piacok megüresedtek, így az alapvető élelmiszerekhez való hozzájutás is gondot okoz a helyi közösségekben. A kereskedők számára a háború előtti beszerzési források elérhetetlenné váltak, a falujuk viszonylag biztonságos körzetének elhagyása életveszélyes vállalkozás.

Azonban a háborús konfliktusok közepette is lényeges, hogy működjenek a piacok, fennmaradjon a kereskedelem. Ez nem csak rövidtávon teremt bevételt, hanem hosszútávon segíti a gazdaság helyreállítását, a válságból való kilábalást.
A Mercy Corps program pénzbeli segéllyel, valamint a készletek beszerzésével és felhalmozásával bátorítja a kereskedőket boltjaik megnyitására. Ez a segélyezés mindaddig folyik, amíg a vállalkozó profitot nem termel.

A program ötlete nem formabontó. Korábban Afganisztánban és Jemenben is indítottak hasonló projekteket. Dél-Szudánban az infrastruktúra állapota és a logisztikai kihívások megalapozzák a segítség szükségességét. Összehasonlítva a sürgősségi élelmiszercsomagokkal, azok négyszer drágábbak és csak a rászorulók 10 százalékához jutnak el, így az effajta segítség effektívebb. Amennyiben az élelmiszercsomagok küldését piaci beavatkozással párosítják, a hosszú távú stabilitás és önellátás lehetőségét teremtik meg. Az üzletek megnyitása mellett a helyieket a szállítási és beszerzési útvonalak biztosításával is segíti a program. Azokon a területeken ahol a kockázatelemzés stabilitást ígér, a segítségnyújtás megkezdődhet, így megteremtve az alapokat a gazdaság helyreállítására.

Dél-Szudán békére szomjazik és ennek eléréséhez a segélycsomagok nem nyújtanak elegendő támogatást. A piacok újjáépítése, a bevételi lehetőségek megteremtése a kulcsa az ország gazdasági stabilitásának. Ha a kereskedelem megszűnik, a regenerálódás a háború után hosszabb és komplexebb folyamat lesz. A helyi, nemzeti és nemzetközi összefogás és segítségnyújtás kulcskérdés Dél-Szudán jövőjét tekintve.

Mohammed Qazilbash a Mercy Corps program igazgatója Dél-Szudánban, valamint azonos pozíciót töltött be Szíriában és Jemenben is.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200