brusszel


Másra költik a világ legnagyobb vagyonát?

Figyelő Online - Kenéz Balázs
2014.10.17  17:40   
mail
nyomtatás
Norvégia szuverén vagyonalapja a legnagyobb a világon. Jelenlegi értéke 890 milliárd dollár körül mozog, ami azt jelenti, hogy a világon forgalomban levő részvények 1 százalékát tulajdonolja. Az utóbbi időben tapasztalt növekedés miatt egyre többen kérdőjelezték meg az alap kezelésének a módját. Többen az olaj valamint a gáz részvények eladása mellett felvetik az éves kiadások csökkentését is. Ton van den Bremer a VOX-on e probléma lehetséges megoldásai mellett azt is tárgyalja, hogy milyen kapcsolatban áll az olaj a „föld fölötti" vagyonnal.
A vagyonalap tervezését Norvégia a modern portfólió elméleteknek megfelelően végzi. Ez egy diverzifikált portfóliót jelent, ahol a méretet a kockázatvállalás függvényében határozzák meg és a kifizetések minden évben azonos nagyságúak. 2009 óta Norvégia elmozdult a kockázatosabb termékek felé, de ennek ellenére a kifizetések nagysága éves szinten továbbra is 4 százalék maradt.

Az alap létrehozásakor ezen feltételek nem voltak meghatározóak a földben levő olajkészletek miatt. Ez egy komoly problémát vet fel, mivel az olaj annak ellenére képezi a norvég vagyon jelentős részét, hogy egy nagyon volatilis eszköz.

Az olajtartalékok hatása az alapra leginkább a tőkeáttételben és a fedezetekben mutatkozik meg. Ezek miatt az alapnak olyan eszközökbe kellene fektetnie, amely negatívan korrelál az olajárakkal, így biztosítaná magát az olajkészletek csökkenéséből származó kockázatokkal szemben. Tőkeáttétel alkalmazása mellett továbbra is kockázatos eszközökbe kell majd fektetni, mivel így az alapon kívül levő olajtartalékokat is megcélozhatják.

Emellett az olajból származó jelentős bevételek a kifizetési szabályokat is megváltoztathatják. A teljes eszköz oldali kifizetésekre való váltás stabilitást eredményezne, amely elősegítené a stabil fogyasztási szerkezetet.

A föld feletti eszközök felgyorsíthatják az olaj kitermelését, mivel a standard arbitrázs elmélet szerint az olaj kitermelési rátája addig fog változni, amíg el nem éri, hogy az olaj marginális bérleti díja a piaci kamatokkal növekedjen (Hotelling 1931). Ez alapján minél szorosabb kapcsolatot mutat az olaj e pénzügyi eszközökkel, annál gyorsabban növekednének a bérleti díjak.

Az így keletkező kockázati prémium kompenzálja a befektetőket a vállalt kockázatokkal szemben.

A vagyonalap 15 százalékos osztaléknövekedést érne el a fent említett stratégia alkalmazásával, amely egyben Norvégia jólétét is növelné. A megvalósítás a gyakorlatban komoly akadályokba ütközik, mivel ez politikailag népszerűtlen short pozíciók felvételét követelné meg az olajpiacon.

Létezik egy második számú stratégia is a problémára, amely az első ötlet pozitív hatásainak 60 százalékát érné el. Ez a stratégia változtatna a részvények és a kötvények közötti arányon és az éves kifizetéseket is módosítaná. Az olajkészletek csökkenésével fokozatosan nőne a részvények aránya, míg el nem éri a 60 százalékot, mivel ez némileg kiegyensúlyozná az olajtól való függést. Az olajkészletek felemésztésével csökkenteni kéne az éves kifizetéseket a korábbi 4 százalékról 3-ra.
Ezen eredmények némileg alátámasztják a jelenlegi vitákat az alap reformját illetően. A végső célokról azonban még nem alakult ki konszenzus. Ha a földben levő olajat szeretnék fedezni, akkor short pozíció felvételére lenne szükség. Amennyiben a környezetvédelmi kérdések kerülnek előtérbe, akkor egy olyan puffer kialakítása lenne az ideális megoldás, amely védelmet biztosít a ki nem számítható kockázatokkal szemben. Emellett a kifizetések csökkentését is felvetették már korábban, ami párhuzamban állna a korábbi intézkedésekkel, mivel a 2010-es fiskális élénkítést egy kiadáscsökkentés követte (6 százalékról 3 százalékra).

A norvég szuverén alapot sokan a legjobbnak tartják tervezési szempontból, annak ellenére, hogy nem fektet kellő hangsúlyt az olajtartalékokra. A fent említett változtatásokkal nem csak orvosolni tudnák ezt a problémát, de utat is mutatnának a világ többi országa számára.

Ton van den Bremer az Oxford Egyetem doktorandusza és az Oxford Centrum kutatója. Mérnök diplomáját a Londoni Imperial Egyetemen, közgazdaságtani diplomáját az Oxford Egyetemen szerezte.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Norvégiaalap

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200