brusszel


Mutyiznak a csehek is

Figyelő Online
2014.10.17  12:07   
mail
nyomtatás
A Károly Egyetem kutatásai alapján kidolgozott új „zIndex" tanúsága szerint a cseh városok szerződéses megbízatásaik 10 százalékát zárt eljárásban ítélik oda és nem is hozzák azokat nyilvánosságra. Ez az arány háromszor magasabb, mint az európai átlag.
A nagyobb városok szerződéskötési gyakorlatának elemzése azt mutatja, hogy a dél-moráviai Hodonin, Prága és Blansko (szintén Dél-Morávia) bizonyult a legrosszabbnak. A legjobbak között a moraviai Orlova, Trbic és Sumperk városait találjuk.

Az index, többek között azt vizsgálja, hány vállalkozás versengett a szerződés elnyeréséért, az egyes városok milyen gyakran bontják fel a szerződéseket és milyen tájékoztatást adnak a szerződések tartalmáról.

A 20 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok között a legjobb Orlova és Trebic, a zIndex szerinti 74 ponttal. A lista végén Hodonin és Prága található 44, illetve 45 ponttal.

A korrupciót vagy a pénz pazarlását közvetlenül nem lehet mérni, de azt igen, hogy a szerződés mekkora teret hagy az ilyesmire, állítják az index megalkotói.

Ezért kíséri a zIndex figyelemmel azt, hogy a városok követik-e azt a szerződéskötési gyakorlatot, amely megfelel a nemzetközileg elfogadott szabályoknak, azoknak a magatartás-normáknak, amelyeket a Gazdasági Együttműködési- és Fejlesztési Szervezet (OECD), az EU és a Transparency International kézikönyvei tartalmaznak, mondta Jiri Skuhrovec, a Károly Egyetem Alkalmazott Közgazdaságtan Központjának munkatársa.

"Országunkban a szabályok megfelelő alkalmazása szinte ismeretlen fogalom. A legtöbb szerződő csupán arra törekszik, hogy ragaszkodjon a törvényhez. Csak néhány város nyújt lehetőséget például arra, hogy hosszabb időt biztosítson az ajánlatok benyújtására vagy, hogy kisebb feladatcsoportokra ossza fel a megpályázható lehetőségeket annak érdekében, hogy kisebb cégek is próbálkozhassanak" - tette hozzá az index társszerzője, Jan Soudek.

Az xIndex a közbeszerzési eljárások elmúlt három évi adatain alapul. Az értékelés során 11 teljesítmény-mutatót foglal össze.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.