brusszel


Csaba László: a modell nem lehet okosabb, mint a modellező

Figyelő Online
2014.10.17  12:17   
mail
nyomtatás
Ha egyetlen eszközt ajánlhatna a befektetők figyelmébe az elkövetkező fél évben, Schuszter Péter az eurót választaná. A Generali Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója a Figyelő-MGYOSZ klubban tartott beszélgetés során egyébként úgy ítélte meg, hogy az amerikai tőzsdéken a héten bekövetkezett zuhanás még nem jelent trendfordulót, csupán rövid távú korrekciót. A korábbi túlárazottságok kerültek a helyükre, de az amerikai fundamentumok alapjában jók, várhatólag gyorsan megnyugodnak a piacok.
A hazai fundamentumoknak másfajta minősítést adott Csaba László akadémikus, egyetemi tanár a Graphisoft parkban tartott csütörtöki Figyelő-MGYOSZ klubon. Véleménye szerint a magyar makropályát távolról nézve akár egy újabb aranykor eljövetelét is feltételezhetnénk, ám ha elkezdünk bármely mutatóba belekaparni, kiderül, hogy mégsem olyan jó a helyzet. A foglalkoztatási ráta például ugyan néhány év alatt 56 százalékról 62-re emelkedett, a növekménynek azonban csak igen kis része termel jövedelmet.

Schuszter Péter - Fotó: Bánkuti András

A gazdasági növekedés pedig alacsony szintről indulva jövőre éri csak el a 2006-os szintet, miközben mind szerkezete, mind minősége kívánni valókat hagy maga után. Az államháztartás jó számaihoz módszertani újítások kellenek, sorolta továbbá. Annak érdekében, hogy az év utolsó napjára az államadósság szintje alacsonyabb legyen, mint egy éve, erősödni fog a statisztikai innovativitás, jósolta. Igaz, vannak élenjáró nyugat-európai minták ehhez, mindenekelőtt Franciaországban, ám a tapasztalat az, hogy „előbb-utóbb be kell vallani a számokat."

Csaba László - Fotó: Bánkuti András

Csaba László óvott attól, hogy az EMU-ból érkező deflációs nyomásra idehaza még ráerősítsenek elsietett további rezsimérséklő lépésekkel, mert ha például összeomlana az olajár, abból Európában és következményképpen nálunk is súlyos gondok lehetnek. Összefoglalva, az akadémikus szerint a makropályában nincs benne a tartós, jelentős növekedés esélye. Közben idehaza megvan a hajlam a rövid távú mutatók túlértékelésére, illetve, hogy elosszák azt a jövedelmet, ami még nem jött létre, ám „a modell nem lehet okosabb, mint a modellező", idézett egy régi bölcsességet.

Kockázati tényezőként tekint Csaba a Fed kamatpolitikájára is. Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény válságellenes politikájában messzire ment el, de nem tarthatja vég nélkül nullán a kamatokat. Csaba arra számít, hogy az emelési ciklus hamar elindul, s ez lesz a világgazdaságban az a független változó, amelyhez másoknak alkalmazkodniuk kell. Nem tartja szerencsésnek, hogy idehaza mintha nem érzékelnék ezeket a kockázatokat, például amikor a jelenlegi magyar kamatszint jövő év végéig való fenntartásáról nyilatkoznak, a nemzetközi környezet alakulásától függetlenül. „A válság akkor szokott bekövetkezni, amikor mindenki túlzottan magabiztos", figyelmeztetett az akadémikus.

 

Az eseményről készült képgalériánkat itt találja.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ismét Figyelő-MGYOSZ Üzleti Klub!

A Figyelő-MGYOSZ Üzleti Klub vendége volt Ablonczy Balázs, Deák András György és Feledy Botond.

Ismét telt ház a Figyelő-MGYOSZ Klubban - Fotók!

Újra megteltek a székek az MGYOSZ és Figyelő közös rendezvényén.

Csaba László: a modell nem lehet okosabb, mint a modellező

Egy újabb aranykor eljövetelét is feltételezhetnénk, ám ha elkezdünk bármely mutatóba belekaparni, kiderül, hogy mégsem olyan jó a helyzet.

Miért értjük félre az evolúció lényegét?

Mérő Lászlótól megtudhattuk, hogy mi hajtja a befektetőket.

top200