brusszel


Lemond a botrányba keveredett japán gazdasági miniszter

Figyelő Online
2014.10.18  14:26   
mail
nyomtatás
Lemondásra készül Obucsi Juko japán gazdasági, kereskedelmi, ipari, és a nukleáris baleset gazdasági kezeléséért felelős miniszter, mert azzal gyanúsítják, hogy a politikusi tevékenységének finanszírozását szolgáló pénzekből személyes célú kiadásokat is fedezett - közölte a Nikkei című japán gazdasági napilap szombaton.
Úgy tudni, hogy a miniszter még szombaton tájékoztatja lemondásáról Abe Sindzó miniszterelnököt.A miniszteri posztra szeptember elején kinevezett Obucsi Juko 2007 és 2012 között több mint tízmillió jent (több mint 22 millió forintot) költött el állítólag úgy, hogy a kiadásoknak semmi köze nem volt a politikai munkájához.

A Mainicsi Simbun című balközép napilap a birtokába jutott számlák alapján arról számolt be, hogy a miniszter asszony egyebek között szépségápolási cikkeket vásárolt nagy üzletekben.

A számára adományokat gyűjtő szervezet pedig 3,62 millió jent költött el a miniszter sógorának divatüzletében.Más sajtóhírek szerint Obucsi Juko támogatói színházjegyeket kaptak 22 millió jen értékben politikai célokra gyűjtött pénzből. A politikusi dinasztiából származó Obucsi Juko - apja miniszterelnök, nagyapja parlamenti képviselő volt - 2000-től 2012-ig tagja volt a japán parlamentnek, 2008 szeptemberétől egy évig esélyegyenlőségi miniszter is volt, majd 2012 decemberétől pénzügyminiszter-helyettesi posztot töltött be.

Amennyiben valóban lemond a miniszter, az nagy csapás lesz a miniszterelnök számára, aki nagyon számított a negyvenegy éves, kétgyermekes politikusra abban, hogy meggyőzze az atomerőművek körül élőket a reaktorok újraindításának szükségességéről.

A fukusimai atomerőművet elpusztító 2011. márciusi földrengés és szökőár után minden atomerőművet leállítottak a szigetországban, az összesen 54 reaktor azóta sem működik. A hőerőműveket csúcsszinten járatják az igények kielégítésére, de ez rendkívül drága, mert a fűtőanyagul szolgáló kőolajat és földgázt teljes egészében importálni kell.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.