brusszel


Ez még Putyint is térdre kényszerítheti

Figyelő Online
2014.10.21  10:39   
mail
nyomtatás
Az orosz gazdaságban két éven belül kritikus helyzet alakulhat ki, ha a nyersolaj világpiaci ára tartósan alacsonyan marad, vagy még tovább süllyed - vélekedtek hétfő ismertetett tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.
Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai kimutatták, hogy a 2004 és 2013 között végbement olajár-emelkedés összesen 1500 milliárd dollárral növelte Oroszország exportbevételeit.A rubel idei eddigi 20 százalékos árfolyamgyengülése azt is jelenti, hogy egységnyi olajexport-árbevétel helyi valutában számolva most sokkal többet ér, mint egy éve. Ennek eredményeként az orosz államháztartás idei hiánya az olajárak csökkenése ellenére várhatóan csekély lesz; valószínűleg nem éri el az orosz hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékát - jósolták a cég elemzői.

A ház szerint ugyanakkor a negatív hatások hosszabb távon, a következő 6-12 hónapon túli időpontban jelentkeznek majd.A Capital Economics közgazdászainak becslése szerint minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit. A teljes orosz devizakészlet jelenleg 450 milliárd dollár; ebből 170 milliárd dollárnyi a kormányzati tartalék. Ez a világ negyedik legnagyobb devizakészlete, ám figyelembe véve az éves szinten 100 milliárd dollárra tehető nettó tőkekiáramlást, és azt, hogy a kormánynak 100 milliárd dollárt mindenképpen meg kell őriznie a magánszektor refinanszírozási igényeire, ez a készlet nem fog sokáig tartani - vélekedtek a Capital Economics elemzői.

A cég szakértőinek becslése szerint a jelenlegi, 85 dollár körüli hordónkénti olajárszinten az orosz gazdaság két és fél éven belül, 60 dollárig süllyedő olajár esetén már 2016-ban "töréspontig" juthat.

A gyenge rubel e forgatókönyv megvalósulása esetén is enyhítheti a folyómérleg-egyenlegre nehezedő nyomást, az azonban valószínűtlen, hogy elősegítené az energiaszektoron kívüli orosz export meredek fellendülését, hacsak ezekben a szektorokban nem élénkülnek hirtelen a beruházások. Valószínűbb, hogy a rubel gyengesége inkább a folyómérleg korrekcióját okozza majd a meredek importár-emelkedés és a hazai fogyasztás ebből kialakuló válsága révén - jósolták a Capital Economics londoni szakértői.

A ház jelenlegi előrejelzése mindezek alapján az, hogy az orosz gazdaság a következő három-öt évben aligha lesz képes stagnálásnál jobb teljesítményre. A Capital Economics szerint egyértelmű a kockázata a sokkal mélyebb válságnak is, ha az olajárak jelentősen még tovább süllyednek és alacsony szinten megrekednek. Más nagy londoni házak ugyanakkor már a jövő év egészére recessziót valószínűsítenek Oroszországban a meredeken csökkenő olajárak miatt.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai új, felülvizsgált előrejelzésükben közölték: az általuk eddig várt zéró növekedés helyett az orosz GDP-érték 1,5 százalékos visszaesésével számolnak 2015-ben.

A ház ezzel egy időben 10 dollárral, 108 dollárról 98 dollárra csökkentette a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisát. A cég elemzői hangsúlyozták, hogy az orosz gazdaságra adott növekedési előrejelzésüket a Brent-árfolyamátlagra vonatkozó becslésük csökkentése miatt rontották.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.