brusszel


Még mindig kell a svájci óra

Figyelő Online
2014.10.21  12:15   
mail
nyomtatás
Az előző havi visszaesés után növekedett Svájc exportja szeptemberben, köszönhetően az órák és a precíziós műszerek iránti erős keresletnek, amely semlegesítette az euróövezeti stagnálás negatív hatását.
A vámhivatal kedden közzétett adatai szerint az export inflációval kiigazított értéke 2,2 százalékkal 17,52 milliárd svájci frankra emelkedett szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Nominálisan 4,4 százalékos volt a növekedés üteme. Az import értéke 15,07 milliárd frankra emelkedett, ami reálértéken 0,8, nominális értéken pedig 3,7 százalékos emelkedést jelent.

A kereskedelmi mérleg többlete 2,5 milliárd frankra emelkedett az augusztusi 1,3 milliárd frankról. Kétszámjegyű gyarapodást könyvelhettek el a latin-amerikai és észak-amerikai piacokon az exportőrök, míg a svájci kivitel közel 60 százalékát felvevő európai uniós piacon nem változtak az eladások. Nominális értéken - a svájci exporttermék 45,5 százalékát elnyelő - eurózónába irányuló export 0,2 százalékkal csökkent. Az export növekedéséhez nagyban hozzájárult, hogy az óraeladások értéke 3,1, az olyan precíziós műszereké, mint az orvosi berendezéseké pedig 8 százalékkal emelkedett.

Az ékszeripar kivitele viszont 24,6 százalékkal csökkent, a gyógyszer- és vegyipari vállalatoknál pedig 0,5 százalékos volt a visszaesés. A svájci kormány azzal számol, hogy idén 1,8, jövőre pedig 2,4 százalékkal bővül a gazdaság a tavalyi 2 százalék után. Közgazdászok a gyenge exportkilátásokra és az alacsony építőipari beruházásokra hivatkozva a közelmúltban 2,1 százalékról ugyancsak 1,8 százalékra mérsékelték az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzésüket.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.