brusszel


Veszélyben lehet a reggeli kakaó

Figyelő Online
2014.10.21  14:53   
mail
nyomtatás
Komoly veszélyt jelentenek a nyugat-afrikai kisgazdálkodókra a kakaó árának ciklusos változásai, ám az édességipar új beruházásokkal igyekszik a termelést hosszú távon hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tenni - derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) és a GeoTraceability természeti erőforrás-kutató cég közös elemzéséből.
A felmérésnek az MTI-hez kedden eljuttatott összegzése szerint a tavalyi átlagos árfolyamnál 30 százalékkal magasabb szeptemberi kakaóárak előre jelezték, hogy a kakaóbabtermés bizonytalanságai miatt a piac még inkább hajlamos lehet az instabilitásra. Félő, hogy az ebolajárvány terjedése Elefántcsontpart és Ghána felé hatással lehet az árakra, mivel e két ország adja a világ kakaó termelésének 60 százalékát.

A kakaó ára a következő néhány évben tovább emelkedhet, mivel az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában, Európában és Ázsiában folyamatosan nő a csokoládétermékek és a kakaó iránti kereslet, és emiatt a fő termelőknél újabb kínálati korlátok alakulnak ki. Hozzávetőleg 2000 óta érezhető a kakaóárfolyamok alakulásában spekulatív befektetések hatása is, ám közép- és hosszú távon inkább a keresleti és kínálati oldal határozhatja meg az ártrendeket.

Ha a magasabb árak új kakaóültetvényekbe történő beruházásokat ösztönöznek, a 2020-as években újabb áresés várható, ahogyan az 1980-as években is történt az 1970-es évek árrobbanását követően.

A politikai döntéshozók és az édesipari vállalatok számára kihívás lesz a hirtelen áringadozások hatásait kiegyenlíteni, ugyanis ezek sokat ártanak a kistermelőknek.Afrikából származik a világ kakaótermésének 70 százaléka, Afrikán kívül pedig Indonézia a legnagyobb kakaótermelő. A világ kakaótermésének 90 százalékát kis családi gazdaságok állítják elő; közel 20 millió kisbirtokos és agrárdolgozó megélhetése függ közvetlenül a kakaótól. Matthieu Guemas, a természeti erőforrások feltérképezésére és nyomon követésére használt technikai megoldásokat kínáló GeoTraceability képviselője rámutatott: a termelés fellendítését célzó fenntarthatósági és támogató programokba fektetett óriási beruházások révén a kakaóipar komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a jövőbeli kakaóhiányt elkerülje.

Az olyan beruházások, mint a gazdák képzése vagy a fenntarthatósági felárak alkalmazása három éve még ritkán, jelenleg azonban már egyre gyakrabban jelennek meg Nyugat-Afrikában. A GeoTraceability a PwC megbízásából eddig 83 000 gazdától és 114 000 hektárnyi termőföldről gyűjtött adatokat Ghána, Nigéria, Ecuador, Peru és Indonézia kakaótermelő vidékein.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.