brusszel


Halálra bírságolt lapok

Figyelő Online - Jandó Zoltán
2014.10.26  08:00   frissítve: 2014.10.26 10:16
mail
nyomtatás
Nincs miből kifizetnie a megyei lapok miatt megbírságolt kiadóknak a versenyhivatal által kirótt büntetést.
Hazavághatja a megyei napilapok piacát a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn nyilvánosságra hozott döntése, amely értelmében az ilyen újságokat megjelentető négy kiadónak összesen 2,2 milliárd forintnyi bírságot kell befizetnie. A GVH azért sújtott a szektor történetében példátlan büntetéssel a négy érintett vállalatot, mert a most zárult, három éves vizsgálat eredménye szerint azok versenykorlátozó megállapodást kötöttek. Az egyezség tulajdonképpen arról szólt, hogy az érintett cégen nem lépnek piacra egymás felségterületén, azaz helyi monopóliumokat hoznak létre.

Bár a bizonyítékok egy része elsőre nem tűnik túl erősnek, összességében a versenyhivatal elég jól alátámasztotta az együttműködés tényét, azaz valóban úgy tűnik, hogy az érintett cégek felosztották egymást között a piacokat. Kérdés azonban, hogy a bírsággal nem ellentétes hatást ér-e el a GVH, mint amilyet szeretne. Az érintett vállalatok anyagi helyzete ugyanis annyira nem jó, hogy bármikor kicsengessenek néhány 100 millió forintot.

A négyből három cég ugyanis 2012-ben például még veszteséges volt, s bár tavaly már sikerült nyereségbe fordítani az adózott eredményt, az jellemzően így is elmaradt a most kiszabott bírságtól.

Ami azonban rövidtávon ennél is fontosabb: a vállalatok legutóbbi mérlege szerint december végén az Axel kivételével egyik vállalatnak sem volt akkora készpénzállománya, amely elegendő lenne a bírság kifizetésére. A Russmediánál például a 30 napon belül befizetendő összeg alig 10 százaléka állt rendelkezésre, de a Pannon lapoknak is csak a büntetés negyede csilingelt a kasszában, és a Lapcomnál is hiányzott mintegy 30 millió forint. Így viszont könnyen elképzelhető, hogy a mostani büntetés nem fokozza majd a versenyt, hanem a piac további koncentrációjához vezet.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200