brusszel


Vasárnap ismertetik az uniós banki stressztesztet

Figyelő Online
2014.10.24  12:01   
mail
nyomtatás
Vasárnap kora délután ismerteti az uniós bankok stressztűrő képességét felmérő idei teszt eredményeit az Európai Központi Bank (EKB).
Az Európai Bankhatóság (EBA) által koordinált felmérés 128 uniós bankra terjed ki.

A bankok tesztelését az tette szükségessé, hogy a tavaly októberben hatályba lépett Egységes Felügyeleti Mechanizmust (SSM) kialakító rendelet szerint az EKB november 4-étől átveszi az euróövezeti és az SSM-be belépő euróövezeten kívüli Európai Uniós országok legjelentősebb bankcsoportjainak közvetlen központi felügyeletét.

Ennek az a célja, hogy a jövőben az egész európai integráció szempontjából kiemelkedően fontos bankok, pénzügyi csoportok felügyeletét az Európai Központi Bank lássa el, míg a kisebb pénzintézetek, bankok felügyeletét, amelyek csak az egyes tagországokban játszanak fontos gazdasági szerepet, az egyes államok nemzeti pénzügyi felügyeletei, illetve az ezzel megbízott központi bankok végzik majd el.

A stresszteszt keretében többek között azt vizsgálták, hogy az egyes bankoknak egy három éven át tartó recesszió után is marad-e elég saját tőkéje. (A 2008-as válság következtében sok bankot ugyanis az adófizetők pénzéből mentettek meg a csődtől, annyira leapadt a saját tőkéjük.)

A stresszteszt során szimulált helyzet szerint az EU összesített hazai összterméke (GDP) három év alatt 2,1 százalékkal csökken. A legutóbbi, 2011-es stressztesztnél még 0,4 százalékos GDP-csökkenést modelleztek. Az idei vizsgálatnál rekordmagas, 13 százalékos munkanélküliséggel és az ingatlanok árának 20 százalékos zuhanásával számoltak.

A valóságban mindkét adat komolyan veszélyeztetné a banki hitelek teljesítését. A szimuláció szerint továbbá összeomlanak a kötvény- és a részvénypiacok az egész világon, visszaesik a növekedés az EU fő kereskedelmi partnereinél - az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban -, és meredeken leértékelődnek a kelet- és közép-európai országok devizái.

A bankok Tier1 tőkemegfelelési mutatója a szimulált hároméves időszak végén nem lehet alacsonyabb, mint 5,5 százalék.Azok a bankok, amelyek nem felelnek meg a követelményeknek, hat hónapot kapnak, hogy pótolják a hiányosságokat. Az euróövezeti tagállamok június 10-én megállapodtak az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) közvetlen bankfeltőkésítési eszközéről, amely 60 milliárd euró forrással novembertől áll az eurózóna bankjainak a rendelkezésére.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.