brusszel


A négy évvel ezelőttinél is nagyobb győzelmet aratott a Magyar Összefogás

A VMDK-Csonka Áron lista 2, a másik két lista 1-1 mandátumot szerzett
Figyelő Online - Szekeres W. István
0000.00.00  00:00   
mail
nyomtatás
A VMSZ "Magyar Összefogás" nevű listája a szavaztok 84 százalékát szerezte meg a vasárnap megtartott magyar nemzeti tanácsi választáson.
Az MNT összesen 35 mandátumából 31 a Magyar Összefogásé lesz, a VMDK-Csonka Áron lista két mandátumot szerzett. Egy-egy mandátum jutott a belgrádi mainstream párthoz, a DS-hez kötődő Másként Magyarságunkért listának, és a szintén össz-szerbiai LSV magyar tagozatának Magyar Liga-Új Magyar Alternatíva listának. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Összefogás hárommal növeli mandátumainak számát az MNT-ben.

A kisebbségi tanács megválasztásán a regisztrált magyarok 40.6 százaléka vett részt, miközben a négy évvel korábbi választáson a részvételi arány még több mint 55 százalék volt. A vajdasági magyarok nagyjából egyharmada nem is regisztrált a kisebbségi választói listán. (AZ MNT szerepéről, illetve a választás rendsezréről részletesen itt írtunk.) Más szerbiai kisebbségek nemzeti tanács választásán ennél kisebb részvételi arányokat mértek.

Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője a szabadkai Magyar Házban megtartott sajtótájékoztatón köszönetet mondott a listát támogató VMSZ-nek és a választóknak is.

„A felelősség nagy, a bizalmat ki kell érdemelni, mi pedig mindent meg fogunk tenni, hogy ez a közösség lélekben, szellemiségében, identitásában és mindabban megerősödjön, ami a szülőföldjéhez köti," - fogalmazott Hajnal Jenő, majd leszögezte, az új összetételű MNT mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a kitűzött célokat meg is valósítsák.

"Sikeresek voltak a vasárnap megtartott szerbiai kisebbségi nemzeti tanácsi választások, csak kisebb incidensek történtek," - értékelt a választás után Kori Udovički szerbiai kormányalelnök, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter.

A kormányelnök értékelése szerint a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény módosításának eredményeként a most megtartott nemzeti tanácsi választások „messzemenően átláthatóbbak voltak," különösen azért, mert ezúttal a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) felelt a szavazás végrehajtásáért.

A közvetlenül a választás után tartott sajtótájékoztatóján Pásztor István, a VMSZ elnöke azonban kisebb gondok felmerüléséről beszélt. Szerinte sokan a szavazóhelyen szembesültek azzal, hogy nem szerepelnek a kisebbségi választói névjegyzéken. Szavai szerint mintegy 3000 ember járt így, a legkirívóbb esetnek pedig a Magyar Összefogás listán szereplő egyik jelölt esete, aki nem lehetett volna jelölt, ha nem szerepel a választói névjegyzéken, mégsem tudott szavazni.

„Indítványozni fogjuk a minisztériumnál, hogy vizsgálják ki, mindez hogyan történhetett, hogy ez ne ismétlődhessék meg, s hogy okuljunk a történtekből. Reméljük, hogy csak technikai mulasztásokról van szó és nem másról" - jelentette be Pásztor István, s hozzátette, nagyrészt olyan személyekről van szó, akik igazolni tudják, négy évvel ezelőtt részt vettek a magyar nemzeti tanácsi választáson.

 

(AZ írás a Vajdaság Ma hírportál anyagainak felhasználásával készült.)

(A kép illusztráció; az idén májusi szerbiai parlamenti választás után készült.)

Kapcsolódó cikkek
Vajdaság Ma
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.