brusszel


Megszólalt a NAV a kitiltási botrányban

Figyelő Online
2014.10.29  09:59   
mail
nyomtatás
A korrupciót visszautasítják, a kitiltást viszont nem cáfolták a ma reggel kiadott közleményükben.
A hivatal közleménye szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, elnökhelyettesei és vezető beosztású tisztviselői visszautasítják a velük kapcsolatban terjesztett korrupciós vádakat. Mint írják, a NAV nem kíván politikai csatározások részese lenni. "Egy jogállamban elfogadhatatlan, hogy egyesek tényként kezelnek minden alapot nélkülöző kijelentéseket vagy sugalmazásokat, és ezt arra használják fel, hogy a NAV-ot ellehetetlenítsék, és az adómorált rombolják" - teszik hozzá.

Saját magukról azt írják, hogy a NAV a bűnüldözés és a korrupció elleni harc egyik legfontosabb intézménye. Álláspontjuk szerint nem felel meg a valóságnak, hogy ne lennének büntetőjogi következményei a költségvetést súlyosan megkárosító bűnszervezetek áfacsalásainak. A közlemény szerint minden, a NAV látókörébe került áfacsalással kapcsolatban eredményes ellenőrzések, büntető eljárások indultak az elmúlt években, és ilyen jellegű felderítések jelenleg is folyamatban vannak. Az eredmények uniós összehasonlításban is megállják a helyüket - fogalmaztak, hozzátéve, hogy a NAV ahogy eddig, úgy a jövőben is nyilvánosságra hozza az államnak és a tisztességes adófizetőknek kárt okozó szervezetek leleplezéséről szóló híreket.

Az Egyesült Államok korábban hat ember esetében jelezte, hogy nem adnak nekik beutazási engedélyt, azt azonban a helyi törvények miatt nem árulhatták el, hogy pontosan kik az érintettek. A szóvivői kommüniké szerint a beutazási tilalmak "a magyar kormányon belüli korrupcióra vonatkozó hiteles információk sorára alapulnak". Ezek az információk pedig több forrásból, így a (törvényesség felett őrködő) civil szervezetektől, a közérdekű bejelentőktől és a civil társadalmi csoportoktól hozzáférhetők, amelyek feladata a kormányzati átláthatóság fenntartása.

Sajtóinformációk szerint a NAV elnöke, Vida Ildikó is érintett lehet a kitiltásban.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: NAVkitiltás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.