brusszel


Építsünk innovációs ökoszisztémát!

Figyelő Online - Raffi Balian
2014.10.30  06:04   
mail
nyomtatás
Mivel a közép- és kelet-európai régiót lefedő környezetvédelmi, tudományos, technológiai, innovációs és egészségügyi együttműködésért felelős amerikai attasé vagyok, gyakran kérdezik tőlem, mi a recept, hogyan hozhatná létre egy-egy adott ország a maga Szilícium-völgyét. A kutatási és innovációs ökoszisztéma határozza ugyanis meg, hogy mely országok és régiók lesznek sikeresek s melyek nem az ötletekért, árukért és szolgáltatásokért folyó egyre globálisabbá váló versenyben.
Megnyugtató lenne azt hinni, hogy a Szilícium-völgyet részletesen kigondolt, majd tökéletesen megvalósított terv szerint hoztuk létre. Azonban sokkal közelebb jár az igazsághoz az, aki a kiváló elmék, jól működő intézmények és az adott pillanatban létező - egyszeri s valószínűleg még az Egyesült Államokban is megismételhetetlen - körülmények véletlenszerű együttállásában keresi a hivatkozott csoda titkát. Mégis, úgy gondolom, az alábbi hat hozzávaló ...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2014/44 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



A növekedés X-faktora

Miért van óriási különbség egyes országok fejlettségi szintje között?

Az Aquaprofit Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Figyelő Top200 Gála 2016 - galéria

Képgaléria a Figyelő hetilap legsikeresebb vállalatokat díjazó TOP 200 Gálájáról.

top200